Owsiane ciasto z bakaliami
07 lutego
OWSIANE CIASTO Z BAKALIAMI
/przepis własny/
50 g musli owsianego bio
20 g mąki migdałowej (może być dowolna)
łyżeczka złotego siemienia lnianego bio
jajko
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka syropu daktylowego
3 daktyle suszone bez pestek bio
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżka masła klarowanego (u mnie ghee)
ciemnozielone pestki dyni bio
Musli wymieszać z mąką, siemieniem, solą i proszkiem do pieczenia.
Jajko zmiksować z jogurtem, syropem i rozpuszczonym masłem.
Połączyć składniki mokre z suchymi.
Do masy dodać pokrojone daktyle.
Przelać masę do natłuszczonego naczynia, a wierzch posypać pestkami dyni.
Piec około 20 minut w 200 stopniach (u mnie "tryb ciasto")
Po tym czasie wyjąć, polać sosem czekoladowym i podawać.
Smacznego!
***
Do przygotowania ciasta użyłam produktów marki Bio Raj,
której produkty można spotkać zarówno
w supermarketach jak i sklepach z żywnością ekologiczną.
Trzeba przyznać, że produkty są naprawdę wysokiej jakości.
Daktyle miękkie, a orzechy świeże i chrupiące.
Próbowaliście już produktów tej firmy?
Jeśli jesteście ciekawi całej oferty,
znajdziecie ją w oficjalnym sklepie internetowym
w którym dostępne są również produkty zagranicznych marek.
Ja z czystym sumieniem polecam :)
12 komentarze
Cudo, chyba się skuszę i upiekę tę ciasto.
OdpowiedzUsuńJa to zrobiłam i łatwizna.
UsuńMoje smaki :) Upieke podobne w niedzielę na śniadanie na kolejny dzień ;))
OdpowiedzUsuńOstatnio modne jest dodawanie syropu daktylowego do takich fajnych dań i wypieków. Szkoda tylko, że ja nie mogę nigdzie kupić. Czym jeszcze można zastąpić ten smak syropu? Ciasto wygląda tak pysznie że kusi mnie jego wykonanie. Uwielbiam takie zdrowe owsiane wypieki.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Moja rodzina to uwielbia! Kiedyś moja babcia zastosowała podobny przepis, ale po prostu nie mogłam go znaleźć. Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, jutro zostanie przetestowane i dam znać jak wyszło!
OdpowiedzUsuńRobiłam już 3 razy, ale jeszcze nie udało mi się tak ładnie jak na Twoich zdjęciach :) ważne jednak, że wyszło smacznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto i bardzo zdrowe!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie nie moge się doczekać żeby zrobić je w domu :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj i dzisiaj zostały tylko okruszki. To ciasto jest przepyszne i najważniejsze - zdrowe!
OdpowiedzUsuńSuper składniki! Przede wszystkim smacznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńJedyna wada to cena no ale kto powiedział, że dbanie o zdrowie jest tanie:P
OdpowiedzUsuń