Waniliowy budyń owsiany (wegański)
25 lutego
Budyń to bezapelacyjnie jeden z najwspanialszych smaków dzieciństwa.
Czy można go w jakiś sposób uzdrowić?
Oczywiście, że tak! Zresztą podobnie jak wszystkie ulubione dania :)
Dlatego dziś przedstawiam Wam budyń owsiany,
o idealnie kremowej konsystencji i mocno kokosowo - waniliowym smaku.
KOKOSOWO - WANILIOWY BUDYŃ OWSIANY (WEGAŃSKI)
/PRZEPIS WŁASNY/
Składniki:
70 g płatków owsianych
(u mnie wyjątkowo mocno chłonące mleko)
(u mnie wyjątkowo mocno chłonące mleko)
ok. 500 ml mleka sojowego
(nawet 1/3 mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
(nawet 1/3 mniej, jeśli macie np. płatki górskie)
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki kremu kokosowego z wanilią (Agava Karin Lang)
Dekoracja:
serek sojowy
prażone płatki migdałów
maliny
ekstrakt kawowy Drückeberger
Dekoracja:
serek sojowy
prażone płatki migdałów
maliny
ekstrakt kawowy Drückeberger
Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki.
Dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy.
Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać,
żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna.
Gotować około 4 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia.
Po tym czasie dodać mąkę, krem kokosowy i zamieszać.
Gotować jeszcze około minuty, po tym czasie
lekko ostudzić, przełożyć do miseczki i udekorować.
Smacznego!
Uwaga: Jeśli używacie płatków górskich, konieczne będzie zmiksowanie masy blenderem.
Uwaga: Jeśli używacie płatków górskich, konieczne będzie zmiksowanie masy blenderem.
Inne ciekawe produkty marki Agava Karin Lang:
- syrop czekoladowy
- syrop z pestek granatu
- krem kokosowy z limonką
3 komentarze
Jak to cudownie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Przy najbliższej okazji dodam do owsianki mąkę kokosową. Pysznie wygląda Twój budyń :) Kiedyś chyba robiłam owsiany, ale zdecydowanie częściej robię jaglany ;)
OdpowiedzUsuńTa konsystencja <3 Cudo :)
OdpowiedzUsuń