Cukiniowe placuszki na drożdżach.
31 lipca
CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE
/1 PORCJA/
[przepis własny]
Składniki:
150 g cukinii
szczypta wanilii burbońskiej
łyżka syropu klonowego
pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g)
65 g serka naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki drożdży instant
Uwaga: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach,
a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże.
Połączyć z serkiem i jajkiem i jeszcze raz
porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita.
Odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Patelnię natłuścić oliwą z oliwek i porządnie rozgrzać.
Smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
***
Wszystkie składniki wyróżnione kursywą znajdziecie
w oficjalnym sklepie internetowym
w którym oprócz oliwy tej marki znajdziecie również różnego rodzaju
ekologiczne sosy, octy balsamiczne, oleje, a nawet przekąski i makarony.
Produkty Byodo (choć nie cała gama) są również dostępne
w polskich sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
Poniżej kilka ciekawych produktów:
5 komentarze
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę produkty tej firmy. Placuszki wyglądają przepysznie. Osobiście nigdy nie powiedziałabym, że zostały zrobione z cukinii :)
OdpowiedzUsuńPiękne te maliny, aż muszę iść kupić sobie je. Bardzo dajny przepis muszę spróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki i te malinki ......na pewno smaczne danie.x
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygladaja
OdpowiedzUsuń