Test szybkowaru Fissler Vitaquick.
15 sierpnia
Zacznę od krótkiego wyjaśnienia, na czym w ogóle polega gotowanie w szybkowarze.
Podstawowa zasada gotowania pod ciśnieniem praktycznie nie uległa zmianie od czasu wprowadzenia pierwszego szybkowaru na rynek. Gotowanie odbywa się w zamkniętym garnku w temperaturze przekraczającej 100 stopni, ponieważ powstające wewnątrz szybkowaru nadciśnienie podnosi punkt wrzenia wody. Dzięki temu czas gotowania ulega wielokrotnemu skróceniu - o ponad 70 procent (!).
Co jeszcze zyskujemy oprócz czasu?

Wygląd i konstrukcja
Uchwyty wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego w kolorze czarnym i świetnie dopasowują się do dłoni. Matowe wykończenie i niebieskie dodatki sprawiają, że świetnie współgra z całością, która prezentuje się niezwykle atrakcyjnie. Natomiast garnek wykonano ze stali nierdzewnej posiadającej lustrzane wykończenie. Przyznać trzeba, że wraz z pokrywą jest dość ciężki, ale ta to solidny. Za plus trzeba też uznać dźwignię szybkozaciskową, które pozwala na szybkie, ręczne zwolnienie ciśnienia bez konieczności polewania zimną wodą w celu zmniejszenia temperatury.
Dodatkowo, po przeciwnej stronie uchwytu blokującego, znajduje się rączka pomocnicza, dzięki której można go podnieść oburącz i ułatwić sobie przenoszenie.
Zastosowane zabezpieczenia i zasady postępowania podczas pracy z szybkowarem
Każdy szybkowar musi posiadać elementy zabezpieczające przed ewentualną eksplozją, spowodowaną nadmiernie wysokim ciśnieniem wewnątrz garnka.
Model Vitaquick posiada następujące:
- wskaźnik prawidłowego zamknięcia: szybkowar zamyka się z wyraźnym kliknięciem i rozpocznie pracę tylko przy prawidłowym zamknięciu;
- funkcja automatycznego odprowadzania pary: jeśli temperatura w szybkowarze jest za wysoka, funkcja automatycznego zwolnienia pary umożliwia jej ujście, a tym samym zapewnia, że temperatura w szybkowarze jest stabilna;
- zawór bezpieczeństwa, dający całkowitą ochronę przed poparzeniem gorącą parą: szybkowaru nie da się otworzyć zanim nie zostanie schłodzony do temperatury 100°C
- oznaczenie od wewnątrz znakami MIN i MAX, aby zapobiec niedopełnieniu lub przepełnieniu.

Co więcej, przed zamknięciem pokrywy należy upewnić się, że poziom płynu (już z włożonym mięsem/warzywami/inną potrawą) przekracza wspomniany poziom MIN, ale nie przekracza poziomu MAX. Jeśli w szybkowarze będzie zbyt mało/zbyt dużo płynu – zawór ciśnieniowy nie uruchomi się albo uruchomi się dopiero po odparowaniu części płynu). Poziom płynu należy sprawdzić już po włożeniu wszystkich składników potrawy.
Wrażenia z gotowania

Za drugi plus mogę uznać fakt, że do gotowania potrzebna jest wyjątkowo mała ilość wody. Produkty (np. ziemniaki) nie muszą być nią w całości przykryte, a co najlepsze - im mniej wody, tym szybciej rozpocznie się gotowanie pod ciśnieniem, a dodatkowo ziemniaki nie będą zbyt wilgotne.
Kolejną zaletą jest to, że po ugotowaniu mięsa, na powierzchni wody nie zbiera się piana - bulion w którym się gotowało pozostaje klarowny, a całość wygląda przez to apetycznie.
Największym udogodnieniem jest jednak niezwykle szybki czas gotowania. Jeśli z kolei przyrządzamy produkty wymagające krótszego czasu gotowania ze względu na swoją delikatność, to czekamy na wysunięcie się pierwszego pierścienia na wskaźniku (o którym wspomniałam wyżej). Nie dojdzie wtedy do rozgotowania się np. brokułów czy ryby.
Oczywiście w szybkowarze Vitaquick można nie tylko gotować czy dusić potrawy, ale także gotować na parze (używając wkładki), opiekać i smażyć (bez pokrywki)... a nawet odmrażać, wygotowywać czy odcedzać (używając specjalnych wkładek)!
Ja takowych akcesoriów na razie nie posiadam, jednak w szybkowarze przyrządziłam już kilka rodzajów produktów:
Mięso


Najpierw oczywiście podsmażyłam je w otwartym garnku, żeby zyskało na smaku. W końcu jest to mięso bardzo chude.
Następnie dolałam bulionu i gotowałam (od wysunięcia się drugiego pierścienia) tylko 12 minut (plus 5 po zdjęciu z gazu).
Wcześniej zajmowało to godzinę. W smaku... poezja! Miękkie, aromatyczne i łatwe do pokrojenia mięso.
Wcześniej zajmowało to godzinę. W smaku... poezja! Miękkie, aromatyczne i łatwe do pokrojenia mięso.
Gołąbki

Ziemniaki
Kolejne fantastyczne zaskoczenie - i mówię to bez krzty przesady. Zapewne wiecie, jak dłuży się czekanie na to, aż ziemniaki zmiękną, kiedy już ryba i surówka stoją gotowe na stole... małe ziemniaczki są idealnie miękkie już po 7 minutach i 5 minutach odczekania po zdjęciu z gazu. Plusem jest również to, że nie są mokre. Praktycznie nie trzeba ich odparowywać. Duży plus!
Fasola

Buraczki - kolejne wyzwanie dla modelu Vitaquick. Moje były dość małe, tak więc były gotowe do spożycia już po 25 minutach. Wcześniej zajmowało to aż półtorej godziny.
Kości dla psa
Byłam bardzo ciekawa, jak szybkowar poradzi sobie z ulubionym przysmakiem mojego psa - kośćmi wieprzowymi. Tradycyjne gotowanie trwało ponad 2 godziny, a do tego cały dom nieprzyjemnie pachniał aż do wieczora. W szybkowarze zajęło to jedyne pół godziny z groszem. Teraz Borys (moze kojarzycie z Instagrama?) delektuje się swoim ulubionym przysmakiem o wiele częściej. :)
Czyszczenie
Jest bardzo łatwe, a jeśli masz zmywarkę, bez problemu możesz włożyć zarówno garnek jak i pokrywę do zmywarki, po uprzednim zdjęciu gumowej uszczelki znajdującej się na wewnętrznej części pokrywy, jednostki zaworu bezpieczeństwa i uchwytu pokrywki. Co też ważne, jedyna wymagana konserwacja polega na regularnym wymienianiu gumowej uszczelki, która naturalnie zużywa się wraz z z biegiem czasu.
Podsumowanie
Szybkowar Vitaquick łączy w sobie trzy najważniejsze cechy: bezpieczeństwo, funkcjonalność i design. Posiada dwa ustawienia ciśnienia, może być stosowany na każdym typie kuchenki i jest łatwy do czyszczenia. Dla tych, którzy rozglądają się za wysokiej jakości szybkowarem, atrakcyjnym wizualnie, solidnym i łatwym w obsłudze, Fissler Vitaquick będzie świetną inwestycją na lata. Co prawda nie należy do tanich szybkowarów, jednak ze względu na jakość wykonania i ogrom zalet, które przedstawiłam wyżej, jest zdecydowanie warty zakupu. Warto pamiętać, że wyższa cena zawsze idzie w parze z lepszym systemem zabezpieczeń i jakością uszczelki.
Jest bardzo łatwe, a jeśli masz zmywarkę, bez problemu możesz włożyć zarówno garnek jak i pokrywę do zmywarki, po uprzednim zdjęciu gumowej uszczelki znajdującej się na wewnętrznej części pokrywy, jednostki zaworu bezpieczeństwa i uchwytu pokrywki. Co też ważne, jedyna wymagana konserwacja polega na regularnym wymienianiu gumowej uszczelki, która naturalnie zużywa się wraz z z biegiem czasu.
Podsumowanie

Polecam ten model wszystkim - zarówno dużym rodzinom, jak i zabieganym osobom mieszkającym w pojedynkę, które zwracają uwagę na smak, szybkość przygotowania i wysokie walory odżywcze potraw.
Szybkowar Vitaquick o różnych pojemnościach (teraz w promocyjnej cenie!)
możecie dostać w sklepie internetowym
0 komentarze