Najlepszy z najlepszych: omlet z mascarpone i jogurtu greckiego.
16 lipca
Najlepszy i chyba najbardziej puszysty omlet, jaki do tej pory udało mi się zrobić.
W dodatku pełen białka i... bez dodatku cukru,
a więc idealny dla osób trenujących.
OMLET Z MASCARPONE I JOGURTU GRECKIEGO
/przepis własny/
Ciasto:
50 g mascarpone
75 g jogurtu greckiego (bardzo gęstego)
90 g miksu na naleśniki proteinowe z kokosem i czekoladą (guiltfree.pl)
2-3 łyżki mąki kokosowej
2-3 łyżki mąki kokosowej
2 jajka
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
Dodatki:
jogurt grecki wymieszany
ze słodzonym aromatem "sernik z borówkami";
ze słodzonym aromatem "sernik z borówkami";
proteinowe muesli z ciasteczkami, karmelem i kawą;
słodzik (stewia z erytrolem) w formie cukru pudru;
sos zero kalorii cynamonowy;
truskawka
Uwaga:
Wszystkie dodatki
(oprócz jogurtu i truskawki)
znajdziecie w ofercie sklepu guiltfree.pl
Przygotowanie:
słodzik (stewia z erytrolem) w formie cukru pudru;
sos zero kalorii cynamonowy;
truskawka
Uwaga:
Wszystkie dodatki
(oprócz jogurtu i truskawki)
znajdziecie w ofercie sklepu guiltfree.pl
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować na gładką masę
(ciasto powinno być dość gęste).
Następnie odstawić na 15 minut.
(ciasto powinno być dość gęste).
Następnie odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć
na najmniejszym ogniu około 7 minut z jednej strony i około 3 minut z drugiej.
na najmniejszym ogniu około 7 minut z jednej strony i około 3 minut z drugiej.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
9 komentarze
Wygląda imponująco, bardziej jak ciasto niż omlet :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, takie smażone ciasto. I tak też smakuje :)
UsuńZawsze jak zmiksuje jajka z np. jogurtem to masa jest strasznie lejąca, nawet po dodaniu mąki ;/ Co robie nie tak? Może tak byc dlatego, że używam blendera zamiast miksera?
OdpowiedzUsuńKiedyś też mi się to przytrafiło, tyle że podczas blenderowania jogurtu greckiego z bananem. Wyszło po prostu bananowe mleko.
UsuńPolecam wszystkie składniki na raz wrzucić do blendera-rozdrabniacza (włącznie z mąką, tak jak w przepisie). Ja zawsze tak robię i wychodzi gęsta masa. Ewentualnie spróbuj mikserem :)
Dzięki za odpowiedz ;D Zmiksowałam mikserem i wyszło ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki :( Tak więc, zamiast omletu były naleśniki, i to naprawde dobre, od dawna nie udało mi się takich zrobić :D
UsuńAle robiłaś z tych składników co podane w przepisie? Czy jakiś inny omlet? Podaj dokładnie jaką mąkę, jakiej wielkości jajka itd. to powiem Ci co można zrobić, żeby było gęste :)
UsuńMyślę, że jak wymieszam trzepaczką to będzie gęstsze. Dałam porcje odżywki białkowej, 20g mąki pełnoziarnistej, 20g ziemniaczanej, jajka niby rozmiar L ale nie były zbyt duże.
UsuńA widzisz, to wszystko jasne. Jajka za duże, więc rozrzedrzają masę. Do tego mąka ziemniaczana, która kiepsko zagęszcza. Zamień ziemniaczaną na kokosową, a jajka na S i będzie o niebo lepiej 😊
UsuńPS ewentualnie jajka L i dodaj więcej mąki pełnoziarnistej.
Usuń