Mini pączki migdałowe nadziane daktylami (ebelskivers).
17 lipca
/przepis własny/
Składniki:
25 g mąki orkiszowej
15 g mąki migdałowej
10 g siemienia lnianego mielonego (ViVio)
10 g siemienia lnianego mielonego (ViVio)
15 g mąki pszennej graham
1 jajko
trzy pokruszone orzechy włoskie (ViVio)
trzy pokruszone orzechy włoskie (ViVio)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka erytrolu (ViVio)
łyżka erytrolu (ViVio)
łyżeczka oleju kokosowego extra virgin
sól
łyżka masła migdałowego
ok. 40 ml mleka roślinnego
+ kilka pokrojonych daktyli do nadziania (ViVio)
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z erytrolem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę.
Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości.
Następnie wkładać po kawałku daktyla tak, by znalazł się w środku każdego pączka.
Piec około 4-5 minut.
Piec około 4-5 minut.
Następnie wyjąć, udekorować i podawać póki ciepłe, najlepiej oprószone cukrem pudrem.
***
W sklepie znajdziecie produkty naprawdę wysokiej jakości,
która idzie w parze z wyjątkowo korzystną ceną.
A tak wyglądało moje ostatnie zamówienie:
- ryż shirataki (najlepszy jako składnik omletu)
- makaron shirataki (najczęściej używam go do zapiekanki)
- konfitura z wiśni nadwiślanki słodzona ksylitolem (można zjeść ją całą ze słoiczka!)
- siemię lniane mielone (moje ulubione - nieodtłuszczone)
- słonecznik obłuszczony
- orzechy laskowe całe
- ulubiony słodzik - erytrol
- pestki moreli pachnące marcepanem
- czarnuszka - najlepsza posypka do kanapek :)
- orzechy włoskie
- ekologiczna kasza sorgo (której chciałam spróbować już od dawna)
- nasiona chia (nieodłączny składnik puddingu)
- miękkie i soczyste daktyle
- chipsy bananowe (wieki ich nie jadłam, a są takie pyszne!)
Szczerze polecam!
5 komentarze
Przeurocze te pączusie :)
OdpowiedzUsuńA do jakiej formy? Trochę nie jestem w temacie pączków ale te chętnie bym zrobila.
OdpowiedzUsuńDzięki
Albo do wypiekacza do pączków albo specjalnej foremki silikonowej do piekarnika.
UsuńFajny pomysł, chętnie sprawdzę!
OdpowiedzUsuńślinka cieknie, delikatesy same u ciebie znajduję i w postaci zdjęć i w postaci dań i produktów których używasz
OdpowiedzUsuń