Truskawkowy pudding ryżowy z kiełkującym lnem (bezglutenowy i wegański).
11 lipca
WEGAŃSKI TRUSKAWKOWY RYŻ NA MLEKU
/przepis własny/
Składniki:
5 łyżek ryżu arborio (dobrze sprawdzi się też jaśminowy)
250 ml mleka sezamowego
100 ml mleka kokosowego bio
łyżka masła kokosowego
kopiasta łyżeczka mąki kokosowej bio
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
truskawki
Przygotowanie:
Mleko sezamowe zagotować w rondelku.
Wsypać ryż wraz z solą i dobrze rozprowadzić.
Gotować do czasu, aż wchłonie cały płyn.
Następnie dodać masło kokosowe i syrop.
Na koniec zagęścić mąką kokosową.
Truskawki rozgnieść i dodać do rondelka.
Całość przełożyć do słoiczka i odstawić do ostygnięcia.
Następnie włożyć do lodówki na całą noc.
Rano udekorować
(u mnie masło kokosowo-laskowe, czereśnie i truskawki)
i podawać.
Smacznego!
***
Inne ciekawe produkty marki Pur Ya! :
- wegański drink proteinowy z czerwonym bananem i baobabem
- oczyszczająca mieszanka w proszku Detox Mix
Znajdziecie je w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
1 komentarze
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń