Czekoladowy omlet jogurtowy.
18 sierpnia
Dziś prezentuję Wam przepis na omlet jogurtowy,
który ostatnio gościł u mnie na blogu dobrych kilka lat temu.
Wyszedł puszysty, delikatny, o wyczuwalnym smaku jogurtu -
bardzo podobny w smaku do sernikowego, którego znają już chyba wszyscy.
Jednak tym razem zamiast serka homogenizowanego czy twarogu, użyłam
jogurtu z wsadem czekoladowym marki Ehrmann.
I tak oto powstał ten omlet.
Zapach, który unosił się w domu podczas smażenia,
skłaniał do jak najszybszego zdjęcia go z patelni.
Jednak aby się udał, potrzeba trochę więcej cierpliwości
niż przy wersji klasycznej.
Mimo tego, zdecydowanie warto go spróbować
i przygotować np. na niedzielne śniadanie :)
Co do jogurtu, smakuje zdecydowanie lepiej niż
klasyczne, sprzedawane w plastikowych kubeczkach.
Dlaczego?
W szklanym słoiku jogurt po otwarciu,
wydaje się być bardziej aromatyczny,
a smak owoców jest jeszcze bardziej intensywny.
Gdzie można go kupić?
Zarówno w supermarketach
(Auchan, Sano, Tesco, Carrefour, Lidl, Intermarche i inne)
jak i sklepach internetowych.
Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie producenta:
***
CZEKOLADOWY OMLET JOGURTOWY
/1 porcja/
Składniki na ciasto:
150 g jogurtu z wsadem czekoladowym Almighurt
25 g mąki kokosowej
10 g gorzkiego kakao
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
szczypta soli
łyżka kuleczek zbożowych w czekoladzie (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżka erytrytolu/ksylitolu/cukru
Dekoracja:
krem z gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
kuleczki zbożowe w czekoladzie
czereśnie i borówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego
i kuleczek zmiksować na gładką masę,
a następnie odstawić na 15 minut, by ciasto zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem kokosowym,
wylać masę i smażyć na małym (!) ogniu około 7 minut,
a następnie przewrócić na drugą stronę, gdy będzie niemal całkowicie ścięty.
Smażyć jeszcze około 3 minut. Po tym czasie ostrożnie
zsunąć na talerz, udekorować i podawać.
Uwaga: należy przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Smacznego!
***
Niektóre z dostępnych wariantów smakowych:
-malina
-brzoskwinia-marakuja
-czekolada
-wanilia bourbon
-biała czekolada - kokos
-gruszka - porzeczka
-cytryna
-mango - pomarańcza
-mak - marcepan.
3 komentarze
wyglada zupelnie jak murzynek:)
OdpowiedzUsuńOj, nawet nie wiedziałam, że da się coś takiego zrobić. Jutro biorę się do pracy.
OdpowiedzUsuńTen omlet wygląda jak ciasto... I to tylko z dwóch jajek? Nawet bez ubijania białek? :/
OdpowiedzUsuńMi zawsze omlet wychodzi oklapnięty nawet jak dodam proszku co pieczenia :/ Jeszcze nigdy mi taki omlecior nie wyszedł