Chleb z żurawiną z wypiekacza do chleba.
15 października
Dzień dobry!
Połowa października już za nami, a ja patrząc na termometr
wskazujący 20 stopni mam wrażenie, że jest początek września. :)
Dziś przychodzę do Was z przepisem na coś,
czego jeszcze na blogu nie było, a mianowicie...
... na domowy, pyszny chleb!
Zawiedziona totalnie kiepską jakością sklepowych bochenków,
postanowiłam zacząć wypiekać własne.
I tak z pomocą przyszedł wypiekacz do chleba włoskiej marki Ariete,
w którym w przeciągu dwóch tygodni upiekłam go aż 7 sztuk!
Poniżej przepis na jeden z moich ulubionych - chleb mieszany z żurawiną i czarnuszką.
Wilgotny, pachnący i niesamowicie zdrowy.
Z chrupiącą skórką i miękkim, aromatycznym, lekko słodkim wnętrzem.
Taki powinien być właśnie dobrej jakości chleb.
CHLEB MIESZANY Z ŻURAWINĄ I CZARNUSZKĄ
Składniki:
350 g mąki pszennej chlebowej typ 650
150 g mąki pszennej razowej typ 2000
50 g płatków owsianych
350 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżka cukru
7 g suszonych drożdży instant
łyżka czarnuszki
3 łyżki żurawiny suszonej
Do formy wlewamy wodę, a następnie dodajemy kolejno:
sól, cukier, mąkę, płatki owsiane oraz suszone drożdże.
Wybieramy piąty program pieczenia (chleb pełnoziarnisty)
ustawiamy wagę chleba na 1000 g i średni kolor opieczenia skórki.
Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek.
W momencie w którym automat wyda kilka dźwięków, dodajemy czarnuszkę i suszoną żurawinę.
Teraz możemy już pozwolić wypiekaczowi spokojnie pracować.
Gdy chleb będzie już gotowy, wypiekacz wyda z siebie 10 charakterystycznych dźwięków.
Jeśli skórka będzie blada, warto ustawić program 19. na 10 minut,
z najmocniejszym opieczeniem skórki.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy formę (używając rękawicy kuchennej)
przekręcając ją w prawą stronę.
przekręcając ją w prawą stronę.
Następnie odwracamy ją do góry nogami, lekko postukując w ścianki, by chleb wyszedł.
Wtedy za pomocą dołączonego haczyka, ostrożnie wyjmujemy mieszadło.
Po ostudzeniu chleb jest gotowy do spożycia, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień,
gdy skórka zmięknie a miąższ stanie się suchszy.
Smacznego!
***
Do przygotowania chleba użyłam wypiekacza Ariete Pane Express 1000,
który dostaniecie w sklepie internetowym Garneczki.pl
w bardzo atrakcyjnej cenie :)
2 komentarze
Nie spotkałam sie wcześniej z takim przepisem. Super!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, dodaje żurawinę do różnych portaw, ale o tym bym nie pomyślał, dzisiaj zrobię próbę, dzięki!
OdpowiedzUsuń