Kawowy omlet sernikowy.
29 października
KAWOWY OMLET SERNIKOWY
/przepis własny/
150 g islandzkiego serka skyr lub jogurtu greckiego
35 g mąki pszennej (u mnie z pszenicy kamut)
15 g mąki kokosowej
30 ml mocnego espresso
łyżeczka suszonych borówek w proszku
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin do natłuszczenia patelni
łyżka erytrolu
Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę.
Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić oliwą, wylać doń masę
i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Gdy omlet się zetnie, zdjąć z patelni i podawać póki gorący.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej,
w czasie gdy wierzch będzie niemal całkowicie ścięty.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Do przygotowania omletu użyłam ekologicznej oliwy z oliwek
oraz kawy espresso z finlandzkiego sklepu ze zdrową żywnością
oraz kawy espresso z finlandzkiego sklepu ze zdrową żywnością
który oferuje wysyłkę również do Polski :)
Poniżej pozostałe perełki, które wyszukałam w ofercie:
0 komentarze