Wegańskie muffiny drożdżowe
24 lutego
WEGAŃSKIE MUFFINY DROŻDŻOWE
/przepis własny/
40 g mąki pszennej graham
10 g mąki ryżowej
25 g wegańskiej odżywki białkowej waniliowej
(można zastąpić mąką)
ok. 10 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g jogurtu sojowego waniliowego
mleko roślinne do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
rozpuszczony olej kokosowy do posmarowania drożdżówek
Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko roślinne i cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremek silikonowych, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy póki ciepłe.
Smacznego!
5 komentarze
ciekawy przepis, chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńRaju, jaki przyjemny, żółty kolorek! I to pięknie wyrośnięte ciasto, z pęcherzykami :) Cudo :)
OdpowiedzUsuńCudowne ! Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda :) Ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowności! W dodatku są świetne dla osób dbających o linię. Już sobie wyobrażam, jak by smakowały z kawusią <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/
Pozdrawiam ;-)