106. Pełnoziarnisty suflet bananowo - miodowy z serka wiejskiego
18 marcaWczoraj wieczorem zrodził się w mojej głowie pomysł na wykorzystanie serka wiejskiego w oryginalny sposób. :) Pomyślałam, że skoro można zrobić placki z serka wiejskiego to czemu by tak po prostu nie wsadzić go do piekarnika? I tak oto wskutek małego eksperymentu, powstał suflet z serka wiejskiego w smaku przypominający omlet biszkoptowy, który niestety trochę opadł :( Znacie jakieś sposoby na to, żeby pozostał pulchniutki?
Pełnoziarnisty suflet miodowy z serka wiejskiego z dodatkiem zarodków pszennych przełożony bananem podany z dżemem figowym |
Zarodki pszenne wyróżniają się spośród wszystkich produktów zbożowych wyjątkowo wysokim poziomem białka, witamin z grupy B oraz witaminy E (zwanej witaminą młodości), soli mineralnych - czyli składników żywnościowych odgrywających zasadniczą rolę w racjonalnym żywieniu człowieka. Zarodki pszenne Sante są wspaniałym dodatkiem do twarożków, jogurtów, koktajli, zup oraz panierek. |
Składniki:
opakowanie odsączonego serka wiejskiego (200-gramowy)
3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
jajko klasy M
łyżeczka masła do wysmarowania formy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu (jeżeli banan jest dojrzały, można pominąć)
łyżka zarodków pszennych SANTE
mały banan
aromat waniliowy
dżem figowy
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Serek wiejski odsączamy i łączymy z mąką i żółtkiem.
Dodajemy aromat waniliowy, łyżkę zarodków pszennych, proszek do pieczenia i miód.
W oddzielnym naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Łączymy ubitą pianę z pozostałą masą.
Naczynie natłuszczamy masłem.
Część ciasta przekładamy do naczynia i dodajemy banana pokrojonego w plasterki.
Przykrywamy resztą ciasta.
Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Po tym czasie pozostawiamy na około 5 minut w piekarniku.
Po wyjęciu dekorujemy dżemem.
Smacznego!
PS. Kupiłam dzisiaj nowe Cornetto i Magnum Pink :)
30 komentarze
zrobiłam kiedyś coś podobnego z serka wiejskiego ale na wytrawnie z wędzonym łososiem. opadł mi ale minimalnie, bo potrzymałam chwilę w piekarniku (w drzwiczki włożyłam drewnianą łyżkę) :)
OdpowiedzUsuńTeż tak zrobiłam i niestety nic to nie pomogło :(
UsuńMi zawsze opadają;-) ale i tak pycha!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, musiał być genialny *-*
OdpowiedzUsuńMiałaś wspaniały pomysł.. Zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTroszkę zawsze opadnie, ale nie ma co się przejmować ;) I tak wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńświetny ten suflet! fajny pomysł na zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńAle taki zapadły... opadnięty... yyy... zapadnięty.... jak zwał tak zwał! wygląda fajowo!:))
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, mimo że opadł :)
OdpowiedzUsuńwow, fajny pomysł z tym sufletem ;)
OdpowiedzUsuńJejku, jaki świetny ten suflet :) Musi smakować naprawdę dobrze. Oczywiście zapisuję do zrobienia!
OdpowiedzUsuńSkąd Ty bierzesz te wszystkie świetne pomysły !? ;) Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńInspiruję się przepisami na blogach, ale akurat ten wymyśliłam sama :)
UsuńTroszkę opadł, jednak sięga do brzegu miseczki .Myślę , że taki "opad " jest w normie.
OdpowiedzUsuńKiedys piekłam podobny suflet. ;))
Wygląda bajecznie, na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńróżowe Magnum?! ja jak zwykle za murzynami i nic nie wiem:p
OdpowiedzUsuńjako wielka miłośniczka serka wiejskiego jestem Ci ogromnie wdzięczna za ten przepis i jeszcze dzisiaj go zrealizuję<3
A wiesz, że jak robiłam ten suflet to pomyślałam sobie, że pewnie Ci się spodoba, bo wiem, że bardzo lubisz serek wiejski :)
Usuńmmm ... już mam to wrażenie "rozpływania się w ustach" :D
OdpowiedzUsuńZapiekałam kiedyś serek wiejski, ale tak o, nie w formie sufletu! Twój pomysł jest genialny, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńA te lody, o mamo! CHCĘ! :D
świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł ;)
kiedy ja ostanio robiłam suflet? nie pamiętam, ale muszę spróbować pieczonej owsianki! :D
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio taką pieczoną owsiankę z musli ;-)
Usuńte improwizowane śniadania są najlepsze!:) bo nie wiemy co wyjdzie i czy na pewno się uda, a najlepsze jest miłe zaskoczenie, 'bo to jest pyszne!':)
OdpowiedzUsuńdżem figowy, jaki on musi być pyszny :3
OdpowiedzUsuńSłodki i ma dość dużo owoców w składzie :)
UsuńCiekawe:D
OdpowiedzUsuńtak cudownie wygląda, że na pewno kiedyś wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńsuflety niestety mają to do siebie, że opadają
OdpowiedzUsuńale musiał być boski, roztopiony wiejski to niebo w gębie!
a suflecik pierwsza klasa wyśmienity i elegancki bravo ::)))
OdpowiedzUsuń