186. Wegańskie gofry jęczmnienne
06 czerwcaDzisiaj śniadanie eksperymentalne, na szczęście udane :) Niedawno kupiłam płatki jęczmienne i zastanawiałam się, w jaki sposób można ich użyć (oprócz zrobienia jęczmienianki oczywiście :)) Padło więc na gofry. Nie muszę chyba opisywać, jaki cudowny aromat roznosił się podczas pieczenia? Do tego mus z melona kantalupa i mamy supersłodkie śniadanie bez dodatku cukru. Efekt poniżej
:)
Wegańskie kakaowe gofry bananowo-jęczmienne podane z plasterkami banana i musem z melona kantalupa |
Dodaję przepis na Wasze zyczenie :)
SKŁADNIKI:
30 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
30 g mąki pełnoziarnistej
duży banan (100 g do ciasta, reszta do dekoracji)
dowolny aromat (u mnie waniliowy)
kopiasta łyżeczka kakao
4 kawałki melona kantalupa
sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Płatki i szczyptę soli zalać wrzątkiem do ich poziomu, wymieszać.
2. Melona pokroić w dobre kawałki i zblenderować, przelać do miseczki.
3. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z płatkami, mąką i aromatem.
4. Dodać kakao i ponownie wymieszać.
5. Gofrownicę porządnie rozgrzać i natłuścić.
6. Smażyć gofry około 7-8 minut. Nie otwierać w czasie pieczenia, bo mogą się rozpaść.
7. Po tym czasie wyjąć, udekorować plasterkami banana.
8. Podawać z musem z melona.
Smacznego!
24 komentarze
Ten mus musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWpadam na późne śniadanie ;)
Wyglądają baaardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPoproszę przepis, wyglądają genialnie! :) Płatki jęczmienne uwielbiam, ale w takiej wersji nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńOczywiście, dodam po południu :)
UsuńMus z melona podany do gofrów - odpłynęłam... szukaj mnie w raju:)
OdpowiedzUsuńhm, a ja sie zastnawiam, czy by nie kupic ponownie melona, chociaż ostatnio się zawiodłam - był strasznie mdły. A ta odmiana - jaka jest w smaku tak mniej-więcej?
OdpowiedzUsuńJest bardziej słodka, taki arbuz :)
UsuńTen mus wygląda OBŁĘDNIE! Z goframi musiałaś mieć ucztę idealną!
OdpowiedzUsuńNie moge sie doczekac przepisu :) Te gofry i mus razem musza stanowic wspanialy zestaw.
OdpowiedzUsuńJa również czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńA mus z melona super :D Zdecydowanie jest to mój owocowy faworyt :>
Słodko i bez cukru, to lubię!
OdpowiedzUsuńJadłam tego melona w wersji suszonej i było pysznie, a na żywo, pewnie jeszcze lepszy! :)
OdpowiedzUsuńTen mus wygląda zacnie :-) Gofry też, ale mus zaintrygował ^^
OdpowiedzUsuńten mus, matko! <3
OdpowiedzUsuńWyczarowałaś cos pysznego , jak zwykle ... :}
OdpowiedzUsuńten mus musi być przepyszny! wolę tę odmianę melona ;)
OdpowiedzUsuńTylko ta odmiana mi smakuje :)
Usuńten mus wygląda mega pysznie :D
OdpowiedzUsuńGoferki :D
OdpowiedzUsuńTen melon wygląda fajniej niż mój biało-zielony biedak :>
Ciekawy przepis. Mam ochotę zrobić takie gofry, tylko w innym towarzystwie je podam. ;-)
OdpowiedzUsuńEksperymenty są fajne a jak jeszcze tak dobrze wychodzą to już w ogóle jest śniadaniowa radocha :D
OdpowiedzUsuńŁaaaał ten mus wygląda cudnie, chcę go !
OdpowiedzUsuńjej, te gofry są super !! świetnie wyglądają *-*
OdpowiedzUsuńProszę o dodanie banerka akcji do wpisu
OdpowiedzUsuń