187. Buchty z truskawkami i twarożkiem
07 czerwcaZ racji tego, że zostało jeszcze trochę drożdży - padło na buchty. Kiedyś spróbuję zrobić z mąki pełnoziarnistej, ale jak na razie trzymam się po raz kolejny przepisu (zamieniając mleko na napój sojowy) :)
Od pewnego czasu przymierzam się do "skarmelizowania" jakichś owoców, macie jakieś rady jak dobrze to zrobić? :)
Buchty z cynamonem podane z truskawkami i truskawkowym twarożkiem słodzonym cukrem trzcinowym |
Naturalny napój sojowy bez cukru jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie jest źródłem wapnia oraz zawiera witaminy B2, B12 i D.
"Składniki:
100ml mleka (u mnie napój sojowy Alpro)
20g świeżych drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzej wraz z drożdżami do czasu, aż będzie letnie (nie gorące, bo drożdże się sparzą i nie będą pracować!). Następnie dodaj tę mleczną mieszankę do miski z cukrem mąką, jajkiem i solą. Wyrób całość na jednolite, elastyczne ciasto, podziel je na 8 równych części i każdą z nich uformuj na kształtną kulę. Przełóż je do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze, przykryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na ok 15 minut. Po upływie tego czasu gotuj je na parze przez ok 20-25 minut."
31 komentarze
Cokolwiek skarmelizujesz - wyjdzie pyszne:) Nie jestem mistrzem śniadań, ani mistrzem kuchni i raczkuję w tych tematach, ale po prostu próbuj i testuj, metoda prób i błędów to jest najlepsza metoda^^
OdpowiedzUsuńTo sniadanie kojarzy mi sie z letnimi obiadami z dziecinstwa :)
OdpowiedzUsuńJesli chodzi o karmelizowane owoce, zdecydowanie warto je zrobic. Najlepsze ja banany :D
ja robię na oko: rozpuszczam masło z brązowym cukrem/miodem, jak się rozpuszczą dodaję owoce i karmelizuję. czasem dodaję cynamonu. zawsze jest pysznie ;)
OdpowiedzUsuńU mnie takie buchty nazywają się pyzami :D Uwielbiam je z sosem truskawkowym :D
OdpowiedzUsuńMasełko, cukier na patelnie i nie czekaj dłużej :D
wyglądają tak genialnie że mam ochotę wgryźć się w monitor :D
OdpowiedzUsuńU mnie to są pampuchy. Smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
przypominają wyglądem pudinggi z kaszy mannej :D
OdpowiedzUsuńFaktycznie :)
UsuńHej, sorry, że pisze pod tym przepisem, ale podałabyś jakiś sprawdzony sposób na pieczoną owsiankę? Najlepiej taką z uzyciem jajka. Prosze o pomoc bo zrobiłam dzisiaj i mi nie wyszła ;(
OdpowiedzUsuńTutaj przepis: http://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/03/97-mix-patkow-zapiekanych-z-jagodami.html
UsuńDzięki!
Usuńwow ale to pieknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńi truskawki, to co uwielbiam :)
pozdrawiam i zapraszam :)
Buchty, jak ja ich dawno nie jadłam! Świetne :)
OdpowiedzUsuńBuchty na parze , ale udane ! Do tego truskaweczki .... :}
OdpowiedzUsuńświetne !! domowe są o niebo lepsze od sklepowych !! do tego z truskawkami to już w ogóle poezja ! <3
OdpowiedzUsuńSklepowe to mają morze chemii ;/
Usuńo matko jak ja chcę takie zjeść *.*
OdpowiedzUsuńW Wielkopolsce są to pyzy :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze<3
OdpowiedzUsuńnigdy ich nie jadłam :( kurcze, chciałabym spróbować, ale nie mam jak ich przygotować :( następnym razem zrób też porcję dla mnie! :D
OdpowiedzUsuńNie masz parowaru? Można zrobić podobno z gazy ;D
UsuńZazdroszczę ci tych śniadań na słodko. Buchty z truskawami obłędne :-)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić, mam zapisane do zrobienia od dłuższego czasu. Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńDawno ich nie jadłam. Ale mi narobiłaś ochoty :D
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńGdzieś czytałam ze masz 166cm wzrostu i wazysz 44kg. Wiesz wygladasz bardzo ładnie :) Pewnie masz to rodzinnie :)
OdpowiedzUsuń166cm? Hoho, chciałabym tyle mierzyć :)
UsuńCoś pięknego ! Kojarzą mi się z babcinymi słodkościami w wakacje :D
OdpowiedzUsuńpompuchy jem raczej na obiad ale na śniadanie też fajnie zjeść taką buchtę ;)
OdpowiedzUsuńJa sie nie najadam słodkim obiadem, ale może wypróbuję je kiedyś w wersji na wytrawnie ;D
Usuńkluski na parze to zdecydowanie smak dzieciństwa <3 U mnie jadało się takie z wiśniami w środku polane masełkiem i posypane cukrem mmm...
OdpowiedzUsuń