209. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Pyszny klasyk na weekend.
29 czerwcaNa śniadanie w wersji mini z duuużą ilością truskawek - coś między crumble, a ciastem przekładanym truskawkami :) Ciasto było robione "na oko" i wyszło go tak dużo w stosunku do ilości truskawek, że trzeba było użyć też innych owoców :)
Śmietankowe ciasto drożdżowe w wersji mini przekładane truskawkami z cukrem trzcinowym udekorowane migdałową kruszonką
Alpro Soya to wyjątkowy napój o waniliowym smaku. Jest produktem w 100% roślinnym. Nie zawiera białek mleka krowiego, laktozy, glutenu i pszenicy. Jednocześnie zawiera witaminy B2, B12 i D oraz wapno. Jest pysznym, lekkostrawnym, pozbawionym sztucznych aromatów napojem.
Śmietankowy placek drożdżowy z truskawkami i migdałową kruszonką
Śmietankowe ciasto drożdżowe (dłużej wyrastało i w sumie smakowało trochę jak biszkopt - co jest dość dziwne, bo to te samo co na placek :)) z truskawkami, bananami, morelami i migdałową kruszonką
Podaję przepis (składniki w przybliżeniu)
z tych proporcji wychodzą prezentowane ciasta + 4 duże pierożki
Na ciasto:
- pół kostki drożdży
- 800 g mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 2 białka
- szklanka cukru trzcinowego
- 1,5 szklanki waniliowego mleka sojowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- aromat śmietankowy
- pół łyżeczki soli
- opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Na kruszonkę:
- 200 g mąki
- kostka masła
- 150 g cukru
- aromat migdałowy
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże, pół łyżeczki cukru i 3 łyżki letniego mleka mieszamy na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
2. Zaczyn wlewamy do dużej miski, dodajemy przesianą mąkę, proszek budyniowy, cukier, jajka (zmiksowane), aromat, sól, letnie mleko i wodę.
3. Kontrolujemy miękkość ciasta na etapie wlewania wody i mleka. (Nie może być twarde!)
4. Lepiej aby ciasto było kleiste, wówczas podsypujemy stopniowo mąką. Jeżeli od razu zrobimy za twarde, potem wyjdzie nam z tego gniot :P
5. Wyrabiamy tak długo aż ciasto przestanie kleić się do ręki.
6. Na końcu dodajemy stopniowo olej rzepakowy i dalej wyrabiamy. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym lepiej.
7. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
8. Po tym czasie wałkujemy i wkładamy do blaszek lub foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
9. Ciasto dekorujemy owocami, kruszonką i posypujemy cukrem trzcinowym.
10. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
21 komentarze
Ile drożdżowego! Podeślij mi troszkę!
OdpowiedzUsuńteż bym chciała trochę takiego ciasta :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńa btw, otagowałam Cię u siebie, jeśli znajdziesz chwilę żeby odpowiedzieć na pytania to będzie mi miło:D
Dziękuję :*
Usuńach czy jest coś lepszego od drożdżowego ciasta z kruszonką (a raczej wyżerania kruszonki paluchami) nad ranem? <3pycha!
OdpowiedzUsuńmmm te ciacha z owocami zachwycają *-* są super !! uwielbiam kruszonki hehe ;D
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie ciasto drożdżowe aż mi ślinka cieknie na jego widok
OdpowiedzUsuńo! i o to chodzi! to dziś upiekę! ;D
OdpowiedzUsuńo rety ile ciast! :D
OdpowiedzUsuńchcę kawałek!
Jezu, ile pyszności, wyślij mi kawałek <3
OdpowiedzUsuńJaka pyszna drożdżówka , ja też chcę ...:)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe z owocami najlpesze na swiecie:)
OdpowiedzUsuńZaśliniłam klawiaturę przez te zdjęcia :D Wszystko wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńAle fajna mini fersja, a te dalsze zdjęcie wygląda jak pizza!
OdpowiedzUsuńO rany, proszę o kawałek <3 Całe wieki nie jadłam takiego apetycznego drożdżowca.
OdpowiedzUsuńRacja, klasyk! Ale grzechem byłoby w sezonie truskawkowym nie zasmakować takiego klasyka!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Drożdżowe szaleństwo!
OdpowiedzUsuńTaki klasyk mogłabym jeść codziennie;)
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńIle drożdżowych pyszności <3
OdpowiedzUsuńDrożdżowe wręcz kocham, moje najulubieńsze mniam!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńporywam kawałeczek - pozdrawiam :-)