244. Bezjajeczne serniczki z patelni nadziewane borówkami
03 sierpniaMoże i nie wyszły za pierwszym razem idealne, ale na pewno jeszcze kiedyś je zrobię ;D
Dzisiaj zgodnie z przewidywaniami ma być 30 stopni. Mimo tego na obiad będzie zupa - z bobu i fasolki szparagowej, oczywiście lekko przestudzona. Pierwszy raz od kilku lat kupiłam bób i zapomniałam już, jaki jest dobry. A fasolka szparagowa to moje ukochane warzywo w tym sezonie. Niech to lato się nie kończy...
Bezjajeczne gryczane serniczki z patelni nadziewane borówkami podane z cukrem trzcinowym i płatkami Lion
BEZJAJECZNE SERNICZKI Z PATELNI
200 g mielonego twarogu
3 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki otrąb gryczanych (a nawet 3, jeśli twaróg jest mokry)
szczypta soli
dowolny aromat (u mnie do sernika)
łyżeczka cukru trzcinowego
łyżka syropu klonowego
borówki (około 200g)
Twaróg rozgnieść widelcem, połączyć z mąką, otrębami, syropem, solą i aromatem. Zwilżonymi dłońmi formować kulki, do środka włożyć po 3 borówki, kłaść na rozgrzanej, natłuszczonej patelni lekko spłaszczając. Smażyć około 6 minut z każdej strony. Podawać z borówkami i cukrem trzcinowym. Smacznego :)
26 komentarze
z takimi dodatkami prezentują się idealnie :)
OdpowiedzUsuńborówki to chyba idealne towarzystwo dla takich serniczków! najlepsze wręcz! :)
OdpowiedzUsuńPycha ! I tona borówek !
OdpowiedzUsuńJejku, bardzo proszę podaj mi przepis na takie bezjajeczne! :) Zawsze chciałam zrobić taką wersję, ale moje byłby totalnym niewypałem. Twoje przy moich są 100% udane! Zresztą, na prawdę ładnie i smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa też dołączam się do prośby, brakuje u Ciebie przepisów na cuda które tworzysz :)
UsuńŚlicznie wyglądają!
I tak niech lato się nie kończy:)
Nie sądziłam, że komuś się w ogóle spodobają :)
UsuńA jednak ;)
UsuńDziękuję za przepis!
Boróweczki <3
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na bób ! :P
OdpowiedzUsuńNo co Ty, wyglądają obłędnie! Jeszcze w tym fioletowym towarzystwie... *.*
OdpowiedzUsuńchyba jedne z najpyszniejszych serniczków jakie widziałam, mniam *-*
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :) Robiłaś z mąką gryczaną czy płatkami?
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam bób. Polecam z ziemniakami, nie wiem czemu, ale wtedy smakuje obłędnie ;)
Z mąką ;D
UsuńTeż robiłam bezjajeczne i są świetne :)
OdpowiedzUsuńA dodatki idealne ;>
też kocham fasolkę szparagową! :D
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować bezjajecznych :>
Fasolka i bob moje ulubione letnie warzywa ^^
OdpowiedzUsuńWidzę ,że nie tylko ja tak kocham warzywa <3
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniczki z patelni, i te borówki...<3
OdpowiedzUsuńPrezentują się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDawno nikt ich nie robił :) a ja miałam ostatnio zamiar kupić twaróg i je zrobić :D wyprzedziłaś mnie!
OdpowiedzUsuńidealne wyszły Ci te serniczki:) i do tego z borówkami :)
OdpowiedzUsuńo tak, niech lato trwa wiecznie <3
OdpowiedzUsuńserniczki prezentują się obłędnie :)
Pysznie wyglądają ;3
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, prawdziwa uczta! :)
OdpowiedzUsuńIle porcji wychodzi z takiej ilości składników? :)
OdpowiedzUsuń