366. Placki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego
04 listopada
Po niedzielnym obiedzie zostało trochę kaszy gryczanej, więc trzeba było ją jakoś rozsądnie spożytkować :) Placki z kaszy chodziły za mną już od dawna. Żałuję, że zdecydowałam się je zrobić dopiero dzisiaj. Połączenie wyrazistej kaszy i ciągnącego się serka wiejskiego, posmak miodu i cynamonu. Do tego waniliowa czekolada na gorąco i można stawiać czoła poniedziałkowi :)
Budyniowe cynamonowe placki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego z miodem podane z bananem i waniliową czekoladą na gorąco
PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ I SERKA WIEJSKIEGO
[przepis autorski]
pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
2 łyżki serka wiejskiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
kilka kropli ekstraktu waniliowego
szczypta cynamonu
3 łyżki budyniu krówkowego (25 g)
szczypta soli
1 średnie jajko
1. Kaszę ugotować najlepiej w mleku i wodzie w proporcjach 1:1 ze szczyptą soli.
2. Po ostudzeniu wymieszać z serkiem wiejskim, jajkiem, miodem, ekstraktem.
3. Następnie dodać proszek do pieczenia, cynamon, budyń i szczyptę soli.
4. Wymieszać na gładką masę.
5. Smażyć na niewielkim ogniu po około 7 minut z każdej strony.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
28 komentarze
Smakowicie wygląda ale najbardziej kubek mi sie podoba.Pozdrawiam.Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńBoże, ta czekolada była taka gęsta Jak ta na plackach? Jeśli tak, to z chęcią bym ja ukradla!
OdpowiedzUsuńjest jakaś szansa na przepis? bo wyglądają obłędnie! ;)
OdpowiedzUsuńDodam wieczorem wraz z innymi zaleglymi przepisami :)
Usuńpyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńzaintrygowałaś mnie tymi plackami :)
OdpowiedzUsuńZdradzisz przepis? :)
OdpowiedzUsuńTaak :)
Usuńz kaszy gryczanej robiłam, ale tylko na wytrawnie... jakoś mi na słodko nie pasuje xd
OdpowiedzUsuńUlala.... jak czekoladowo z rana:) Fajowy kubek, te placuchy jakie grube^
OdpowiedzUsuńGdybym nie zapomniala dodac proszku do pieczenia to by byly jeszcze grubsze :)
Usuńprzepis poproszę :**
OdpowiedzUsuńTeż mam taki kubeczek :) Już wiem co zrobię z kaszą jak mi zostanie z dnia poprzedniego :) Proszę o przepisz na te placki :)
OdpowiedzUsuńTwoje placki jak zawsze - bardziej grube niż szerokie ;) Pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńAle kusisz tą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńta czekolada na gorąco! <3 muszę kiedyś spróbować gryczanej na słodko, bo nigdy za nią nie przepadałam
OdpowiedzUsuńwiejski uwielbiam, gryczaną zazwyczaj na obiad, ale w formie placków- jak najbardziej jestem chętna wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŁał świetne grubaski Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńAle słodko ;)
OdpowiedzUsuńKaszy gryczanej na słodko jeszcze nie jadłam, ale placuszki to świetny pomysł na jej wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę gryczaną na słodko! W tych plackach musiala byc obłędna:-)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńTo dopiero muszę zrobić . Pychota :D
OdpowiedzUsuńTeż mam w planach te z dodatkiem serka wiejskiego! Przekonałaś mnie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńJej, pychota! muszę je zrobić... i to bezglutenowe <3 jesteś boska! :D
OdpowiedzUsuń^=^
UsuńPyszne są, wprawdzie nie miałam budyniu, dodałam kaszkę ryżowa, kolejnym razem zrobię z budyniem
OdpowiedzUsuń