367. Karobowe ciasto z quinoa i awokado
05 listopada
Niedawno otrzymałam do przetestowania olej z pestek słonecznika od firmy ZIELONY NURT. Osobiście bardzo mi posmakował, mogę nawet stwierdzić, że jest lepszy od oliwy z oliwek - a to już naprawdę duże wyróżnienie. Do tej pory właśnie ona była moim numerem jeden. W dodatku pięknie pachnie - czysta esencja z ziaren. Olej słonecznikowy, który sprzedawany jest w marketach, to zupełnie coś innego, dużo gorszej jakości. Olej jest tłoczony na zimno, co oznacza, że nie wolno na nim smażyć. Postaram się go jednak wykorzystać do jakiegoś śniadania w najbliższym czasie. :)
WAŻNA INFORMACJA: Dodałam przepisy na kilka ostatnich śniadań, o które prosiliście:
Jeżeli macie jeszcze jakieś prośby co do przepisów, śmiało piszcie na maila. :)
Zaaktualizowałam też zakładkę "Wybrane przepisy", "Ulubione" oraz "Omlety". Enjoy!
Wegańskie klonowo-karobowe ciasto z płatków quinoa i awokado podane z suszoną żurawiną i jogurtem marcepanowym
Co zaś do dzisiejszego śniadania - robiłam kolejny eksperyment :) Ostatnio polubiłam się z "płatkowymi" wypiekami, więc i w tym cieście grały pierwsze skrzypce. Wyrazista quinoa, karob, żurawina i syrop klonowy. Zespół idealny. Awokado nie czuć praktycznie wcale, więc polecam tym, którzy nie przepadają za tym owocem. :)
KAROBOWE CIASTO Z PŁATKÓW QUINOA I AWOKADO
[przepis autorski]
1 mocno dojrzałe awokado (100 g)
kilka kropli aromatu śmietankowego
kopiasta łyżka karobu
łyżka syropu klonowego
50 g płatków quinoa
szczypta soli
suszona żurawina
1. Płatki quinoa wraz z solą zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
2. Awokado obrać, połączyć za pomocą widelca z płatkami.
3. Dodać aromat, karob, syrop klonowy i jeszcze odrobinę soli.
4. Wymieszać na gładkę masę.
5. Udekorować suszoną żurawiną.
6. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
7. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
15 komentarze
Twoje śniadania to uczta nie tylko dla zmysłu smaku!:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:) też dzisiaj będę piekła ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo kusząco :) Oryginalny, na pewno smaczny wypiek, chociaż karob zastąpię według własnych upodobań kakao :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! Uwielbiam takie wypieki. Zdrowe i pyszne :) I z pewnością wypróbuję resztę nowych przepisów! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam 1-porcjowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja ! z płatków quinoa to kolejna nowość :)
OdpowiedzUsuńZapieczone, zdrowe, rozgrzewające i pyszne :D tyle korzyści z jednego wypieku :) Pycha
OdpowiedzUsuńzapiszę, kto wiem, może się przekonam do awokado, bo wspaniale wyglada to ciacho :)
OdpowiedzUsuńpołączenie kakao i awokado to przepis na zdrowy i smaczny poranek! :)
OdpowiedzUsuńMam jakiś uraz do awokado po nieudanej sałatce, ale to ciacho wygląda tak apetycznie że z pewnością bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńooo... zapisuje! Muszę to zrobić ;) mniaaam!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Pysznie i słodko :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak spękana ziemia w upalnym klimacie, wykorzystałaś tu mnóstwo zdrowych składników "na czasie". Świetny przepis, koniecznie trzeba wypróbować:)
OdpowiedzUsuńHihi albo jak piekielna ziemia w otchlani Hadesu :)
UsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji ŻURAWINOWEJ! Pozdrowienia z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuń