368. Tropikalna tapioka
06 listopada
Jedząc tak przygotowaną tapiokę można by zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jest się na jakiejś tropikalnej wyspie :) Definitywnie było to jedno z lepszych śniadań w ostatnim czasie, które przegoniło kiepski humor. Mleczko kososowe ja bym raczej nazwała kremem kokosowym, jest tak cudownie gęste. Myślę, że świetnie by się sprawdziło jako nadzienie do naleśników albo jakiegoś wypieku.
Tapioka na mleczku kokosowym i napoju migdałowym podana z melonem, Philadelphią Milka i sosem z jeżyn
TAPIOKA NA MLECZKU KOKOSOWYM I MIGDAŁOWYM
[1 porcja]
250 ml napoju migdałowego
100 ml mleczka kokosowego
50 g tapioki
szczypta soli
kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego
1. Wieczorem zalać tapiokę gorącym napojem migdałowym i przykryć talerzykiem.
2. Po ostudzeniu włożyć na całą noc do lodówki.
3. Rano dodać mleczko kokosowe, sól i cukier trzcinowy.
4. Gotować przez około 3 minuty, a następnie zdjąć z gazu i przykryć pokrywką.
5. Po około 20-25 minutach ponownie zagotować, jeśli będzie bardzo gęsta, dodać jeszcze trochę napoju migdałowego.
6. Gotować aż kuleczki będą duże i przezroczyste.
7. Przelać do pucharka, udekorować i zajadać. :)
Smacznego!
Napój migdałowy Alpro produkowany jest z całych, prażonych migdałów najwyższej jakości, pochodzących z krajów śródziemnomorskich. Nie zawiera sztucznych barwników, substancji słodzących oraz laktozy i ma naturalnie niską zawartość nasyconych tłuszczów. Napój migdałowy Alpro to subtelna, lecz wyraźna nuta migdałów, którą można cieszyć się o każdej porze dnia.
14 komentarze
Te Twoje słodkie poranne i - eleganckie! - pucharki są naprawdę imponujące. I jeśli mam wybrać, to nadziałabym mleczkiem naleśnika... Yummy^
OdpowiedzUsuńTa konsystencja tapioki jest niesamowita, chyba nigdy nie przestanę się dziwić; D
OdpowiedzUsuńPięknie podana :) W sam raz na taki ponury dzień, jak dziś.
OdpowiedzUsuńPodana jak w jakiejś restauracji :D
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taki pucharek:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńKokosowa tapioka jest pyszna! Pięknie podane śniadanie :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście tropikalna! Przepięknie ją podałaś :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wygląda jak jakiś egzotyczny deser! idealne śniadanie na taka pogodę :))
OdpowiedzUsuńnie wątpie, że taka tapioka na mleczku kokosowym musiała wyjątkowo smakować :)
OdpowiedzUsuńJesteś wege ?
OdpowiedzUsuńmleczko kokosowe i napój migdałowy w jednym śniadaniu - zazdroooszczę:D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda tylko brakuje parasolki takiej malutkiej w tym kielichu :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie kupiłam tapiokę (grubą), żeby zrobić domowe buble tea:) pewnie w przyszłym tygodniu (lub nawet w tym) do mnie dojdzie:) nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuń