389. Arakowy serniczek z granolą
27 listopada
W taką pogodę najlepsze jest śniadanie z piekarnika - syci, rozgrzewa i wprowadza w cudny błogostan. Aksamitny serniczek, chrupiąca granola i rozpływająca się czekolada...a do tego świąteczna muzyka. Brakuje tylko śniegu...
Budyniowy klonowy serniczek arakowy z czekoladową granolą i wisienką
SERNICZEK Z WISIENKĄ
/1 porcja/
300 g twarogu sernikowego
30 g waniliowego proszku budyniowego
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu klonowego
granola do posypania
wisienka do dekoracji
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą, dodać budyń (dzięki niemu serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakt i syrop klonowy. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową,
na wierzchu posypać granolą i umieścić wisienkę.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
16 komentarze
arakowy! <3
OdpowiedzUsuńmmm, pychotka.... a śniegu już warto wypatrywać : )
OdpowiedzUsuńKocham takie wypieki <3
OdpowiedzUsuńA ta granola to jedna z moich ulubionych :D
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńchyba że się wychodzi przed 7 z domu :P
OdpowiedzUsuńOjj to wspolczuje (-:
Usuńjak Ci pięknie wyrósł, zazdroooszczę, moje zawsze opadają :c
OdpowiedzUsuńnastępne co upiekę to będzie serniczek. na bank! :D
OdpowiedzUsuńfajnie wyrósł ten serniczek ! jednak na zimno smakuje mi jeszcze bardziej ;)
OdpowiedzUsuńmusiał świetnie chrupać posypany tą granolą na wierzchu! :)
OdpowiedzUsuńTak, taka bardziej chrupka kruszonka :)
UsuńLubię tą granolę, ale najbardziej w wersji z gorzką czekoladą<3
OdpowiedzUsuńTa własnie była z gorzką <3
Usuńmuszę zrobic w końcu ten wypiek sernikowy :)
OdpowiedzUsuńjaki puchacz śliczny:)
OdpowiedzUsuńOch jak cudnie wygląda, zamawiam jutro do łóżka :P
OdpowiedzUsuń