391. Pęczakowy omlet smażony na oleju rzepakowym
29 listopada
Już dawno miałam zjeść na śniadanie pęczak, jednak czas gotowania zawsze mnie zniechęcał. Nie lubię stać za długo nad garnkiem i mieszać, więc ugotowałam go w zwyczajny sposób, odparowałam, a następnie połączyłam z jajkami. Uwielbiam wszystkie omlety, ale ten szczególnie przypadł mi do gustu z uwagi na fakt, że lubię wszystko, co trzeba dużo gryźć - pęczak pasował więc idealnie :)
Dziś idę kupić kolejny prezent pod choinkę. Co roku zajmuję się tym dość wcześnie, bo nie lubię uczestniczyć w przedświątecznej gorączce zakupów :)
Piernikowy omlet z kaszy pęczak z dodatkiem lnu mielonego podany z serkiem jagodowym i mandarynką smażony na oleju rzepakowym
PIERNIKOWY OMLET Z PĘCZAKIEM
2 jajka
łyżeczka oleju rzepakowego
50 g kaszy jęczmiennej pęczak (waga przed ugotowaniem)
kilka kropel aromatu śmietankowego
sól
łyżka syropu klonowego
pół łyżeczki przyprawy do piernika
serek jagodowy i mandarynka do podania
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować w wodzie ze szczyptą soli.
2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Żółtka zmiksować z ugotowaną kaszą, syropem klonowym, aromatem i przyprawą do piernika.
4. Olej rzepakowy dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni patelni.
5. Połączyć białko z masą za pomocą drewnianej szpatułki.
6. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
7. Ostrożnie przełożyć omlet na talerz, udekorować serkiem i mandarynką.
Smacznego!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto jeść go codziennie, by zachować zdrowie i piękną skórę. :)
15 komentarze
Ten serek jagodowy dopełnia widoku, jak zwykle u Ciebie kolorowo i bogato!:)
OdpowiedzUsuńA ja z kolei uwielbiam robić zakupy w tygodniu, kiedy zbliżają się święta. Wszyscy ludzie dookoła, witryny w choinkach, światełkach, śnieg za oknem... wtedy to jest dla mnie magiczne;)
ja także prezenty kupuję dużo wcześniej, nie jest zwolennikiem tłumów w sklepach :) :)
OdpowiedzUsuńwygląda w środku genialnie, ciekawe jak smakuje :))
uwielbiam Twoje omletowe wariacje, zawsze idealnie Ci wychodzą. :)
OdpowiedzUsuńa ja pewnie i tak kupię wszystkie prezenty w drugim tygodniu grudnia, as always. ;d
Też staram się kupować prezenty wcześniej :) Chodź nie zawsze mi to wychodzi :) Ta propozycja śniadaniowa przypadła mi bardzooo do gustu. Te Twoje śniadania są genialne :) Też lubię sobie pogryźć :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, chociaż za kaszą pęczak nie przepadam, ale już jaglana mi odpowiada - muszę spróbować, czy w tej wersji, by mi odpowiadała :)
OdpowiedzUsuńAle grubasek ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na omlet z pęczaku ! Muszę zrobić ;)
Piernik z patelni ;D
OdpowiedzUsuńKolejny omlecik do kolekcji:)
ja tam pęczak gotuję max 15 min (;
OdpowiedzUsuńi w sumie nie przyszło mi do głowy żeby smażyć z niego omleta :D jak zawsze pysznie i oryginalnie!
No wlasnie 15min to dla mnie za dlugo :P nie chce mi sie tyle mieszac :)
Usuńna prawdę, już nie mam pojęcia, co ty jeszcze może wymyślić ! omlet kaszy *-* do tego te piernikowe smaki kuszą coraz bardziej :)
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla tradycyjnej kaszy - podoba mi się! Chętnie spróbuję tym bardziej, że jestem fanką pęczaku ;)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie widziałam. Cudo :)
OdpowiedzUsuńzdrowe i smaczne śniadanie:D
OdpowiedzUsuńja też już kupuję prezenty. jak co ro ku zresztą.
OdpowiedzUsuńomlecik zacny! ;)
Prezentuje się bardzo... dostojnie :) Pyszne i zdrowe śniadanko - olej rzepakowy dzięki omega-3 wspomaga pracę serca i mózgu :)
OdpowiedzUsuń