435. Kukurydziane pancakes!
12 stycznia
W końcu kupiłam mąkę kukurydzianą. Po dzisiejszym śniadaniu mogę śmiało stwierdzić, że jest to jedna z moich ulubionych. Ma specyficzny smak, podobny do gryczanej, a do tego nadaje placuszkom puszystości, które smakowały jak biszkopciki i smażyły się....niecałą minutę. Do powtórzenia w najbliższym czasie :)
Kukurydziane pancakes na soku jabłkowym podane z mandarynką, jogurtem z ekstraktem z wanilii, mandarynką i granatem
KUKURYDZIANE PANCAKES JABŁKOWE
70 g mąki kukurydzianej
70 ml soku jabłkowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
1/2 łyżeczki imbiru
Wszystkie składniki zmiksować, wylewać na rozgrzaną patelnię (łyżka ciasta na jednego placuszka). Podawać z ulubionymi dodatkami. Do środka można dodać dowolne owoce pokrojone w kostkę.
16 komentarze
kukurydziane mają fajną strukturę, bardzo lubię tą mąkę i polecam Ci chlebek z jej udziałem ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie "mam go na liście" :)
Usuńoh, kupiłam te mąkę chyba rok temu i nie mogę się za nią zabrać. trzeba to zmienić!
OdpowiedzUsuńFajnie pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńPulchne, równe i żółtciutkie- cudowne!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne Ci się udały, Mistrzu!:)
OdpowiedzUsuńNie znam wielu rodzajów mąki, nie korzystam z niej tak często, jak Wy, ale przyznaję, że jesteście skarbnicą wiedzy na temat ich wykorzystania:)
Jeszcze nic z niej czarowałam, ale coraz bardziej mnie wszyscy zachęcacie i chyba sprawdzę, czy może mam tę mąkę w szafce ;) Placki - booooskie!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, nie robiłam jeszcze placków z tej mąki, a to przecież klasyk :P
OdpowiedzUsuńNo i oczywiście psiego nosa nic nie pobije! :D
Czyli wiem jaką mąkę muszę kupić ! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńkolejna mąka na liście zakupów, kiedy ja to wszystko wykorzystam? :)
OdpowiedzUsuńPodasz przepis? ;)
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
UsuńJakie piękne równiutkie pancakes! Pieknie podane!
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci wyszły. Ja nie mam jeszcze takiej wprawy w plackowaniu :D
OdpowiedzUsuńwyglądają rzeczywiście na bardzo puszyste! i idealnie równiutkie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze na soku nie robiłam! i z mąki kukurydzianej równiez, a mam jej cały zapas :D
OdpowiedzUsuń