439. Orkiszowa manna w wegańskich pączkach!
16 stycznia
Czy manna może być zdrowa? Oczywiście, jeśli wybierzemy orkiszową. Kaszka orkiszowa to bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla typowej manny pszennej. Orkisz, jak wiadomo, jest zbożem zdrowszym i szlachetniejszym niż pszenica. Przygotowuje się ją bardzo szybko, ale zauważyłam, że chłonie więcej mleka sojowego. Pączki wyszły bardzo smaczne, ale nie wyrośnięte, gdyż znowu zapomniałam dodać proszku do pieczenia. Chyba muszę zacząć nosić go przy sobie :)
Do donutów podałam "mrożony jogurt" - piszę w cudzysłowiu, gdyż był to po prostu twaróg zmiksowany z mrożonymi owocami leśnymi. Smakował indentycznie jak owocowe lody jogurtowe, które w sezonie kosztują nad morzem nawet 10zł! :)
PS. Ciasto na pączki jest w 100% wegańskie (mleko sojowe, bez jajka), możemy podać je z jogurtem sojowym.
Wegańskie donuty z orkiszowej manny na czekoladowym napoju sojowym podane z "mrożonym jogurtem" z owoców leśnych
Vegan donuts with spelled manna served with frozen yogurt and forest fruits
Vegan donuts with spelled manna served with frozen yogurt and forest fruits
WEGAŃSKIE DONUTY Z ORKISZOWEJ MANNY
45 g kaszy manny orkiszowej
35 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 125 ml czekoladowego napoju sojowego (pół szklanki)
łyżeczka kakao
łyżka oleju rzepakowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu
Kaszę zalewamy gorącym napojem sojowym i odstawiamy na 5 minut. Po ostudzeniu łączymy z mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i miodem. Pieczemy ok. 5 minut w opiekaczu.
Smacznego!
12 komentarze
Świetna jest ta forma pączusiów ;) Urocze .
OdpowiedzUsuńJakie pieknisie :)
OdpowiedzUsuńale kolory! Daj jednego pączka...;D
OdpowiedzUsuńMoże i standardowa manna nie jest zbyt odżywcza, jednak zauważyłam że mnie bardzo syci, dlatego też często gości w moim śniadaniu :) Z wersją orkiszową się jeszcze nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńNajśliczniejsze śniadanie jakie dziś widziałam :D Mniam :)
OdpowiedzUsuńWyrośnięte czy nie, wciąż pozostają cudowne. Jak ja ci zazdroszczę tej formy do pączków! :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o przepis! :))
OdpowiedzUsuńwidzę, że dziś u Ciebie pełnia lata! te kolory są cudowne :)
OdpowiedzUsuńwow, zazdroszczę Ci tego porannego "pączkowania", wyglądają naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tych donatów. Z chęcią bym takich spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńKusisz takimi pysznościami, że kiedyś chyba wpadnę do Ciebie, zobaczysz!
OdpowiedzUsuńDonuty cudowne, a w towarzystwie twarogu z owocami... Mmmm! :D
Już u drugiej osoby widzę orkiszową. A gdzież się podziewa przepis na te cuda?
OdpowiedzUsuń