474. Twarożkowy suflet z tortilli
20 lutego
Jak wiecie, lubię łączyć kilka śniadań w jedno. Otwierając dziś rano lodówkę zaczęłam się zastanawiać, co można zrobić z tortilli, oprócz podania jej podgrzanej z dodatkami? Suflet! Skoro można zrobić suflet z naleśników... to z tortilli też da radę :) Daktylowa masa twarożkowa i jabłko, którym nadziałam tortillę sprawiły, że stała się miękka i całe danie smakowało jak serniczek. Kwaskowate jagody Inków złagodziły trochę słodycz całości.
Można nawet pokusić się o stwierdzenie... że jest to pewnego rodzaju wariacja na temat naleśników z twarogiem. Z tą tylko różnicą, że tutaj nadzienie twarogowe znajduje się nie wewnątrz,a a na zewnątrz "naleśnika" :)
Daktylowy* suflet twarożkowy z tortilli nadzianej jabłkiem, jagodami Inków i posiekanymi orzechami brazylijskimi
TWAROŻKOWY SUFLET Z TORTILLI
[przepis autorski]
/1 porcja/
100 g twarożku domowego
łyżeczka syropu daktylowego
1 duże jajko
szczypta soli
łyżeczka budyniu waniliowego
jabłko
kilka jagód Inków
orzechy brazylijskie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Twarożek zmiksować z syropem, jajkiem, budyniem i solą.
Tortillę nadziać pokrojonym jabłkiem, jagodami Inków i posiekanymi orzechami brazylijskimi.
Tortillę zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu. Zalać przygotowaną masą twarożkową.
Zapiekać okolo 20 minut (u mnie z włączonym trybem "ciasto")
Lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
18 komentarze
A jakich tortilli użyłaś?
OdpowiedzUsuńOrkiszowych domowych :)
UsuńA podasz przepis? Robiłas je na małej patelni ?
UsuńNie, mam patelnię o średnicy 30cm.
UsuńTortille robię zazwyczaj z tego przepisu:
http://wbrzuchu.blogspot.com/2012/01/domowe-tortille-orkiszowe.html
bardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńO suflecie z tortilli pierwszy raz słyszę, ale jet to baardzo pozytywne zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńlubię to Twoje łączenie kilku śniadań w jedno, i Twoje łyżeczki też!
OdpowiedzUsuńo moj boze, dzisiaj wpadlam na IDENTYCZNY pomysl na sniadanie zastanawiajac sie jak spozytkowac zalegajace platy tortilli w lodowce haha :D
OdpowiedzUsuńA czy mogłabym prosić o przepis na gofry z recenzji gofrownicy? Mam identyczną, ale moje gofry nie są chrupiące.. :(
OdpowiedzUsuńGofry z przepisu producenta:
Usuń2 jajka, 300 g mąki pszennej, 0,5 l mleka, 0,75 kg cukru pudru, szczypta soli, 100 g masła, 15 g proszku do pieczenia.
Wykonanie: wszystkie składniki dobrze zmiksować otrzymując konsystencję ciasta naleśnikowego. Gofry bardzo smaczne, chrupiące, długo zachowują kruchość.
O kurczaczki! Jakie tu pyszne eksperymenty widzę! Jestem pod wrażeniem! :D
OdpowiedzUsuńczego to jeszcze nie wymyślisz! ten suflet smakuje pewnie równie smacznie co z naleśników! :) wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle on musiał być aksamitny :)
OdpowiedzUsuńTo świetny pomysł! Wow, naprawdę jestem zaskoczona - pozytywnie oczywiście. Pyszny eksperyment :D Wygląda cudownie, na pewno smakował jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńjuż wiem co zrobię z tortilli, które zalegają u mnie w lodówce już od dawna!
OdpowiedzUsuńdziękujeee za taki pomysł! :)
wow, wspaniały pomysł dla kogos kto nie przepada za nalesnikami, tak jak ja! :)
OdpowiedzUsuńzawsze mi szkoda tortilli na słodkie kombinacje, jakoś wolę ją wytrawną :D ale fajny pomysł z tym sufletem :)
OdpowiedzUsuńEeee, mi tam nie szkoda, w końcu to się je, a nie wyrzuca :)
Usuń