527. Kokosowe ciasto czekoladowe z mango!
15 kwietnia
KOKOSOWE CIASTO CZEKOLADOWE
/przepis autorski/
/1 porcja/
60 g mąki kokosowej premium (nieodtłuszczonej)
ok. 160 ml mleka
1/3 obranego i pokrojonego w kostkę mango
jajko
płaska łyżka kakao
chipsy kokosowe do posypania
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru trzcinowego drobnego
łyżeczka oleju kokosowego
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać jajko, cukier i rozpuszczony olej kokosowy.
Stopniowo dodawać mleko aż do uzyskania średnio gęstego ciasta.
Odstawić na 10 minut (w tym czasie masa jeszcze zgęstnieje).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Połowę ciasta przelać do lekko natłuszczonej kokilki, ułożyć mango i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Wierzch udekorować chipsami kokosa.
Piec ok. 25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator)
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać.
Smacznego!
12 komentarze
wygląda obłędnie! serio, uszanowanie za takie ciasto! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i świąteczne jajo w tle. Pięknie . :)
OdpowiedzUsuńno cóż - chyba nikt nie zaprzeczy, że kokos i czekolada to wspaniałe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńMango i kokos, szczęście w szczęściu! Mniam <3
OdpowiedzUsuńczekolada, kokos- kurczę ale dobre :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyyyszne!!:)
OdpowiedzUsuńJak świetnie przypieczony <3
OdpowiedzUsuńależ ślicznie podane ! :) poczułam się Wielkanocnie :D
OdpowiedzUsuńSuper to wymysliłaś <3
OdpowiedzUsuńHm ale gdzie jest przepis jak to zrobic?
OdpowiedzUsuńJuż jest :)
UsuńPycha pomysł! Chętnie wypróbuję po świętach ;) Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń