569. Pierogi z jagodami!
05 czerwca
Od dawna miałam już ochotę na pierogi z jagodami, a więc jak tylko się pojawiły, od razu postanowiłam je zrobić. Użyłam mąki ryżowej i pszennej, a nadzienie zrobiłam z jagód, twarogu i odrobiny białej czekolady. Bo do owoców jagodowych biała czekolada pasuje najlepiej! :)
Pszenno-ryżowe* pierogi z jagodami, serem i białą czekoladą podane z bananem, ziarnami kakaowca i suszonym ananasem
* z mąki ryżowej pełnoziarnistej
PIEROGI Z SEREM I JAGODAMI
/1 porcja/
45 g mąki pełnoziarnistej mąki ryżowej
35 g mąki z tapioki
szczypta soli
żółtko
cukier kokosowy
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
garść jagód + 100 g twarogu + pasek białej czekolady
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Jagody umyć, osuszyć, następnie zmiksować w blenderze na gładką masę wraz z twarogiem i rozpuszczoną białą czekoladą.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
6 komentarze
takie zestawy bakalii u mnie zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuńCo prawda nie mam bloga ale byłabyś tak miła i powiedziała jak nawiązałaś współpracę z firmą zagraniczną? Znasz język? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Tak, znam :)
Usuńale super współpraca! zazdroszczę! :)
OdpowiedzUsuńZazdroszcze tej wspolpracy bo firma jest fenomenalna *.*
OdpowiedzUsuńrewelacja, pyszności:)
OdpowiedzUsuń