572. Pierogi z truskawkami
09 czerwca
Nie ma to jak domowe pierogi z truskawkami! Ostatnio jadłam takie dobre kilka lat temu. Nie trzeba do nich żadnych wyszukanych dodatków, smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło, podsmażone, upieczone czy ugotowane. Bez wątpienia jestem wielką fanką pierogów. Zresztą... kto ich nie lubi?
Pełnoziarniste pierogi z truskawkami i cukrem kokosowym podane z orzeszkami piniowymi, morelami i jogurtem greckim
Vollweizenknödel mit Erdbeeren und Kokos-Zucker serviert mit Pinienkernen, Aprikosen und griechischen Joghurt
Vollweizenknödel mit Erdbeeren und Kokos-Zucker serviert mit Pinienkernen, Aprikosen und griechischen Joghurt
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
/1 porcja/
45 g mąki pełnoziarnistej
35 g mąki pszennej graham
szczypta soli
żółtko
cukier kokosowy
60-70 ml ciepłej wody
łyżeczka oleju kokosowego
8 małych truskawek
Obie mąki przesiać. Dodać sól, olej i żółtko, powoli dodawać wody, mieszając łyżką. Następnie przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać ciasto.
Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie.
Truskawki umyć i posypać cukrem kokosowym, lekko oprószyć mąką.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać po truskawce i lepić.
Ostrożnie wrzucać do gotującej się i posolonej wody.
Wyjmować po około 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wholegrain dumplings with strawberries
/ 1 serving /
45 g of wholemeal flour
35 g of graham wheat flour
pinch of salt
one yolk
coconut sugar
60-70 ml of warm water
teaspoon of coconut oil
8 small strawberries
Sift both flour. Add salt, oil and egg yolk, slowly add water, stirring with a spoon.
Then place on a countertop and knead the dough.
Put down for about 15 minutes and prepare the filling.
Wash strawberries and sprinkle with coconut sugar, lightly sprinkle also with flour.
Roll out the prepared dough and cut out circles using a glass. Insert inside the strawberries and mold the dumplings.
Carefully drop into boiling water.
Remove about 4 minutes after rising to the surface, drain and serve with your favorite toppings.
Enjoy it!
Wholegrain dumplings with strawberries
/ 1 serving /
45 g of wholemeal flour
35 g of graham wheat flour
pinch of salt
one yolk
coconut sugar
60-70 ml of warm water
teaspoon of coconut oil
8 small strawberries
Sift both flour. Add salt, oil and egg yolk, slowly add water, stirring with a spoon.
Then place on a countertop and knead the dough.
Put down for about 15 minutes and prepare the filling.
Wash strawberries and sprinkle with coconut sugar, lightly sprinkle also with flour.
Roll out the prepared dough and cut out circles using a glass. Insert inside the strawberries and mold the dumplings.
Carefully drop into boiling water.
Remove about 4 minutes after rising to the surface, drain and serve with your favorite toppings.
Enjoy it!
10 komentarze
Pierogi na śniadanie to super pomysł <3
OdpowiedzUsuńNo to mnie skusiłaś! Niebawem sobie zrobię takie cudowne, domowe, podsmażane, ach! :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy ty robisz to wszystko rano?! Ja rano to mam ochotę tylko jak najszybciej coś zjeść i wyjść, a ty takie cuda robisz. :D
OdpowiedzUsuńJa mam rano masę wolnego czasu :)
Usuńrewelacja, takich pierogów zjadłabym dużo:D
OdpowiedzUsuńbiorę całość, poza orzeszkami ;)
OdpowiedzUsuńmniam! takie pierogi chodzą za mną od dawna :) myślisz że wyszłyby z samej mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńpierogi to ja uwielbiam i mogłabym jeść często! trzeba wiec trochę ulepić i zamrozić najlepiej, już na zimę! :)
OdpowiedzUsuńz truskawkami latem są najlepsze! - must eat :D
pierogi z truskawkami i jagodami - pierwsze skojarzenie - WAKACJE! :D
OdpowiedzUsuńtakie pierogi w lecie są idealne ;> truskawki mozna wykorzystac na wiele sposobow, ale ten jest jednym z najpyszniejszych!
OdpowiedzUsuń