592. Czekoladowy sernik ze struclą jabłkową i paczka z Austrii!
13 lipca
Wczoraj na poczcie odebrałam tajemniczą przesyłkę z Austrii. Niosąc ją do domu, nie mogłam się doczekać aż ją otworzę! W środku znalazłam cztery pyszne ciasta:
- strudel z jabłkami (Ölz Apfelstrudel) 400 g,
- strudel z makiem (Ölz Mohn Strudel) 350 g,
- strudel z masą orzechową (Ölz Nuss Strude) 350 g oraz
- chałkę z rodzynkami (Ölz Rosinenzopf) 600 g.
- trzy deseczki śniadaniowe, które są przeurocze!
Produkty firmy Ölz miałam okazję jeść już dwa razy (struclę bożonarodzeniową i makowiec). Można kupić je np. w Kauflandzie. Muszę przyznać, że jakościowo przewyższają gotowe produkty tego typu, wyróżniając się lepszym składem (choć wiadomo, że nie idealnym), krótkim terminem przydatności (co świadczy o małej ilości dodatków, mających zapewnić świeżość) i naprawdę dobrym smakiem! No ale nie ma się co dziwić, w końcu to produkt szwajcarski, a nasze polskie "gotowe ciasta" nie mogą się z nimi równać.
Dziś śniadaniowa wariacja z jabłkowym strudlem. Producent zapewnia, że jest to pyszne ciasto drożdżowe z dużą ilością jabłek w owocowym nadzieniu, które faktycznie jest wyjątkowo soczyste i smakuje prawie jak domowe! Zwykle produkty tego typu mają chemiczny posmak i zapach, są przesłodzone, a ciasto jest za suche lub zbyt mokre. Tutaj przyznam, że mocno się zdziwiłam, bo słodycz jest idealnie wyważona, a ciasto mięciutkie i pachnące i z przyjemnością się je zjada. Cała strucla zniknęła w mgnieniu oka! Oczywiście, gdy jest taka okazja - piekę domowe ciasto. Jednak gdy brak nam czasu, a goście u drzwi - polecam to ciasto z całego serca! Ölz radzi, by krótko podpiec ją w piekarniku, żeby zyskała smak ciasta dopiero co upieczonego w domu. Moja wersja właśnie tak smakowała. Pyszna, soczysta słodko-kwaśna strucla otulona sernikową chmurką czekoladową z dodatkiem jagód. Jedno z lepszych śniadań w ostatnim czasie!
SERNIK ZAPIECZONY ZE STRUCLĄ JABŁKOWĄ
/1 PORCJA/
/przepis autorski/
200 g twarogu sernikowego
1 jajko
2 łyżki budyniu czekoladowego
łyżeczka cukru trzcinowego
trzy plastry strucli jabłkowej
łyżka konfitury jagodowej (u mnie Materne Jagoda)
szczypta soli
Twaróg zmiksować z pozostałymi składnikami (oprócz strucli) na gładką masę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Do naczynia przełożyć masę serową, ułożyć plastry strucli i udekorować jagodami.
Piec około 25 minut.
Po tym czasie wyjąć i zajadać póki ciepłe.
Smacznego!
17 komentarze
sernik i jeszcze ze struclą?
OdpowiedzUsuńo jacieee, jakie to musiało byc pysznee *-*
ty to już współpracę i za granicą stale nawiązujesz! gratuluję ;)
OdpowiedzUsuńkto by pomyślał - dwa desery w jednym, a do tego jako śniadanie! na samą myśl mi słodko :)
Sama jestem zaskoczona, że mój blog tak się podoba zagranicznym firmom! :)
UsuńJeju! Ale pyszności, idealnie! *.*
OdpowiedzUsuńTakiego oryginalnego pomysłu na sernik jeszcze nie widziałam! Genialne :D
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie widziałam, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna paczka :) Zazdroszczę takich wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńprzyznam że z taka przesyłka jeszcze sie nie spotkałam ;)
OdpowiedzUsuńale śniadanie wygląda bezbłędnie!
ciekawy pomysł na ciasto:)
OdpowiedzUsuńJakie świetne połączenie dwóch ciast! Musiało genialnie smakować <3
OdpowiedzUsuńkurcze, aż tutaj poczułam zapach tego ciasta...a śniadanie wygląda fantastycznie, domyślam się, że jeszcze lepiej smakowało :D
OdpowiedzUsuńgratuluję takiego rozwoju bloga i kolejnej współpracy! :)
Dziękuję :)
Usuńjakie wymyslne, a nie lepiej zjesc sam sernik i sama strucle?
OdpowiedzUsuńGdybym miała na to ochotę, to bym zjadła oddzielnie :)
UsuńOt, takie "czary mary". Jest tylko jeden warunek: trzeba lubić eksperymenty w kuchni! Tak jak ja :)
ale miałaś paczkę, też bym taką chciała :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z tą struclą zapiekaną :D
moje smaki!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na wypiek! Sama nigdy bym na coś takiego nie wpadła :) Musiało być przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam