605. Donuty z mozarellą!
26 lipcaCzyli pyszna powtórka tych placków, tyle że w innej formie. Rozpływająca się, mleczna mozarella, wanilia, kardamon i syrop z agawy dodany do ciasta. Wszystkie te składniki stworzyły pyszne, sycące śniadanie! Zrobię je na pewno jeszcze nie raz!
Pszenno-żytnie donuty z mozarellą, kardamonem, wanilią i syropem z agawy podane z sosem z melona, melonem, borówkami i cukrem pudrem trzcinowym
DONUTY Z MOZARELLĄ
/przepis własny/
/1 porcja/
Składniki:
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g mąki żytniej razowej
szczypta soli
jajko
60 g jogurtu naturalnego
ok. 5 kuleczek mini - mozarelli przekrojonych na pół
szczypta kardamonu
odrobina startej laski wanilii
łyżka syropu z agawy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z jajkiem, dodać jogurt, sól i syrop. Na koniec dodać przyprawy, proszek do pieczenia i pokrojoną mozarellę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Foremki napełniać do połowy wysokości, piec około 5 minut w dobrze nagrzanym i natłuszczonym wypiekaczu.
Po tym czasie wyjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!
8 komentarze
Wow, wyglądają pysznie! Naprawdę :-) Z chęcią bym takiego jednego porwała :)
OdpowiedzUsuńNie lubię serów, ale ogólnie rzecz biorą te donuty to ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńo rany ale bym takie dounty zjadła :D
OdpowiedzUsuńi ten sos *-*
zostało ci coś jeszcze? :D
OdpowiedzUsuńMazarella w srodku? Genialne!
OdpowiedzUsuńzajefajne te donutki
OdpowiedzUsuńCiekawe :) Nigdy nie jadłam mozzarelli na słodko :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Bardzo ciekawy pomysł na dodatek mozzarelli :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)