607. Kokosowy pudding z chia!
28 lipca
Przez te upały nic innego jak śniadanie z lodówki nie wchodzi w grę :)
Pudding z chia na mleczku kokosowym z olejem Omega Orange, bananem, gruszką i wiśniami podany z mango i suszoną śliwką
Jakiś czas temu postanowiłam wypróbować ekologiczny olej Omega Orange marki Bio Planete.
Jest to miks olejów o następującym składzie:
olej lniany, olej z pestek granatu, pyłek kwiatowy(5%) oraz eteryczny olej pomarańczowy. Wszystkie składniki są ekologiczne.
Co mówi producent?
Olej Omega Orange Bio dzięki zawartości ekologicznego olejku pomarańczowego jest doskonały na początek dnia. Dzięki świeżej nucie pomarańczy śniadanie będzie miało wspaniały aromat, a ekologiczny kwiatowy pyłek pszczeli, nadaje śniadaniu wspaniały, lekko słodki smak.
Bazą oleju Omega Orange jest olej lniany Bio, który dzięki specjalnej filtracji 3D pozbawiony jest goryczki. W składzie odnajdziemy także ekologiczny olej z pestek granatu. Oleje te bogate są w kwas alfa - linolenowy, należący do grupy kwasów Omega 3. Dzięki temu spożywanie oleju Omega Orange pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dbać o układ krwionośny.
Ponadto zawiera w swoim składzie dużo "witaminy młodości", czyli witaminy E.
Co ważne, przeznaczony jest do spożywania wyłącznie na zimno. Doskonale smakuje z sałatką ze świeżych owoców lub warzyw, która może być sycącym i zdrowym śniadaniem. Można go wykorzystać jako składnik dressingów czy marynat. Olej Omega Orange jest doskonały także do dań wegetariańskich. Wspaniale smakuje z sałatkami z makaronem czy z pastami warzywnymi.
Moim zdaniem:
Ten olej nadaje cudownego zapachu i smaku! Oprócz propozycji producenta, świetnie nadaje się również do koktajli, twarożków i słodkich sosów. Polecam :)
KOKOSOWY PUDDING Z CHIA
/1 porcja/
/przepis własny/
200 ml mleczka kokosowego
30 g nasion chia
szczypta soli
łyżeczka oleju Omega Orange
mały banan
gruszka
kilka wiśni nadwiślanek
+ mango i suszona śliwka do dekoracji
Nasiona chia zmiksować z mleczkiem kokosowym, solą i olejem na jednolitą masę.
Dodać pokrojonego w kostkę banana, gruszkę i kilka wiśni nadwiślanek.
Wymieszać i wstawić na noc do lodówki.
Rano udekorować i podawać.
11 komentarze