646. Owsiane ciastko z tahini!
04 września
To było najlepsze owsiane ciacho, jakie do tej pory udało mi się upiec! Soczyste borówki, mocno sezamowe za sprawą tahini i mąki sezamowej. Do tego roztapiające się gwiazdeczki z czekolady, daktyle i orzechy makadamia. Nic dodać, nic ująć, istny raj dla podniebienia :)
Sezamowe ciastko z płatków owsianych nadziane borówkami, daktylami bio, gwiazdkami magic stars oraz orzechami makadamia podane z tahini naturalnym
A lato wciąż trwa, 22 stopnie w cieniu. Trzeba korzystać z pogody, póki się da! :)
OWSIANE CIASTKO Z BORÓWKAMI I TAHINI
/przepis własny/
50 g płatków owsianych
20 g mąki sezamowej
jajko
ok. 3 łyżek jogurtu naturalnego
łyżka syropu daktylowego
4 duże daktyle suszone bez pestek bio
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
garść borówek
tahini naturalne do podania
kilka gwiazdek magic stars (może być zwykła czekolada)
3 orzechy makadamia (mogą być inne)
łyżeczka masła klarowanego (u mnie ghee)
Płatki owsiane wymieszać z mąką, solą, proszkiem do pieczenia. Jajko zmiksować z jogurtem, syropem i rozpuszczonym masłem. Połączyć składniki mokre z suchymi.
Do masy dodać borówki, część pokrojonych daktyli i pokruszone orzechy.
Przelać masę do naczynia, na wierzchu ułożyć resztę daktyli i czekoladowe gwiazdki.
Piec około 30 minut w 200 stopniach (u mnie "tryb ciasto")
Po tym czasie wyjąć, polać tahini, ostudzić i podawać.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w urodzinowym konkursie u Veggie :)
OWSIANE CIASTKO Z BORÓWKAMI I TAHINI
/przepis własny/
50 g płatków owsianych
20 g mąki sezamowej
jajko
ok. 3 łyżek jogurtu naturalnego
łyżka syropu daktylowego
4 duże daktyle suszone bez pestek bio
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
garść borówek
tahini naturalne do podania
kilka gwiazdek magic stars (może być zwykła czekolada)
3 orzechy makadamia (mogą być inne)
łyżeczka masła klarowanego (u mnie ghee)
Płatki owsiane wymieszać z mąką, solą, proszkiem do pieczenia. Jajko zmiksować z jogurtem, syropem i rozpuszczonym masłem. Połączyć składniki mokre z suchymi.
Do masy dodać borówki, część pokrojonych daktyli i pokruszone orzechy.
Przelać masę do naczynia, na wierzchu ułożyć resztę daktyli i czekoladowe gwiazdki.
Piec około 30 minut w 200 stopniach (u mnie "tryb ciasto")
Po tym czasie wyjąć, polać tahini, ostudzić i podawać.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w urodzinowym konkursie u Veggie :)
13 komentarze
jakby ktoś mi robił rano takie cuda jak ty podajesz... :) rewelacja!
OdpowiedzUsuńPoranne wypieki są boskie :)
OdpowiedzUsuńto prawda, cieplutko się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńnic nie zastąpi owsianych ciast na śniadanie - najlepsze! pysznie skomponowałaś :)
pychaa ;)
OdpowiedzUsuńDla oczu to też raj, nie tylko dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńAle dziś wszędzie śliwkowo! :)
OdpowiedzUsuńZ tahini musiało być świetne!
Tutaj nie ma śliwek. :)
UsuńWyszło wspaniale <3 !
OdpowiedzUsuńŚniadanie jak z bajki! *.*
OdpowiedzUsuńchętnie wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńwygląda jak prawdziwe ciasto :D
OdpowiedzUsuńboże boskieee!
OdpowiedzUsuńrobię! :D
Trochę się bałem, bo nie miałem borówek, tylko mrożone jeżyny z Pińczowa, ale zdecydowałem się i zrobiłem. Ciasteczka wyszły wspaniałe, wszystkim smakowały i zniknęły bardzo szybko. Będę musiał zrobić następne, muszę przeliczyć składniki na większą ilość. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń