648. Nowe ulubione płatki - płatki teff!
06 września
Śniadanie dodaję dzisiaj wyjątkowo późno :) Cały dzień spędzony poza domem - takie dni lubię najbardziej! Szczególnie gdy jest tak ciepło, jak dziś :)
Bohaterem dzisiejszego śniadania jest teff, czyli miłka abisyńska. Od pierwszej łyżeczki bardzo przypadła mi do gustu. Lekko orzechowa, po ugotowaniu nabiera konsystencji budyniu. W połączeniu z napojem z orzechów laskowych, można powiedzieć, że to było podwójnie orzechowe śniadanie. :) Wyglądem lekko zbliżona do kaniwy (bohaterki TEGO śniadania), ale jej smak nie jest jednak tak bliski smaku komosy ryżowej. Po prostu - jest przepyszna! Koniecznie spróbujcie :) Polskim producentem jest firma Incola, a możecie je dostać TUTAJ. Poniżej zamieszczam kilka informacji o tym zbożu.
Czym jest teff?
Teff jest zbożem bezglutenowym. Zwany jest również trawą abisyńską lub miłką abisyńską i stanowi jeden z gatunków zboża naturalnie występującego w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej, rzadziej w Azji, Australii oraz Europie. Teff uprawiany jest od bardzo dawna, bo od ponad 4,5 tysiąca lat. Ma bardzo małe wymagania klimatyczne i glebowe. W zależności od odmiany jego malutkie ziarno (około 1 mm długości) może posiadać zabarwienie białe, czerwone lub brązowe. Uprawiany jest głównie w Etiopii, a w mniejszym stopniu w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii, Kenii oraz Republice Południowej Afryki. Ma unikatowy, w porównaniu z innymi zbożami, skład mineralny Obok dużej zawartości wapnia i żelaza to zboże wyróżnia również zasobność w kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Ważną zaletą teffu jest też ekstremalna trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych. Coraz częściej wykorzystuje się go jako zagęstnik w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji zup w proszku, ciastek, kleików, grysików i placków.
Płatki teff na napoju z orzechów laskowych podane z jogurtem brzoskwiniowym, gorzkimi pestkami moreli, jeżynami i malinami
A pestek moreli sztuk trzy, bo... podobno w większej ilości są trujące. Słyszeliście o tym? Kilka sztuk ma wyjątkowo korzystne dla zdrowia właściwości. Pestki moreli gorzkiej pochodzą z dzikiej odmiany moreli i są niezwykle zasobnym źródłem witaminy B17 (wspomaga leczenie raka) oraz B15. Ponadto pestki moreli dostarczają organizmowi duże ilości minerałów - przede wszystkim magnezu, a dodatkowo mają działanie bakteriobójcze. Jak dla mnie są lepsze od migdałów. Cudownie marcepanowe i chrupiące. Pyszne! Możecie je kupić TUTAJ, w wyjątkowo przystępnej cenie!
6 komentarze
Przekonałaś mnie, te płatki muszą być cudowne! Twoje śniadanie powala na kolana *.*
OdpowiedzUsuńnie pierwszy raz o nich słyszę, ale jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować...jestem ciekawa te smaku, zdecydowanie zachęcasz :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno chciałam spróbować, przekonałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak bardzo kremowo !! Można prosić o dokładniejszy przepisik ? I rzezywiście wyszlo takie aksamitne jak na zdjęciu ?
OdpowiedzUsuńMusze kupić te płatki koniecznie!
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam płatki owsiane i orkiszowe. Jadam je na przemian na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń