660. Knedle twarogowe z semoliny!
19 września
Knedle to bez wątpienia danie kojarzące się z dzieciństwem. Dziś w wersji trochę unowocześnionej, bo nadziane borówkami, a do tego oblane syropem z kwiatu kokosa od Tropicai. Zapewne wiele z Was miało okazję próbować mąki firmy Tropicai, jednak w jej ofercie znajdują się też inne, ciekawe produkty. Ten syrop smakuje bardzo podobnie do innych, podobnego typu syropów - np. klonowego, jednak odznacza się innym, charakterystycznym zapachem i karmelowym smakiem. Świetnie nadaje się do deserów i słodkich śniadań. Pycha!
Knedle twarogowe z semoliny nadziane borówkami podane z malinami, borówkami, syropem z kwiatu kokosa i domowym serkiem malinowym
KNEDLE TWAROGOWE Z SEMOLINY
/przepis własny/
200 g zwartego, mielonego twarogu
65 g semoliny
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
szczypta soli
duże jajko
borówki
Twaróg zmiksować z jajkiem i cukrem, dodać mąkę i sól.
Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, do środka wkładać po dużej borówce.
Gotować ok. 6 minut od wypłynięcia.
Po tym czasie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej
i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
11 komentarze
Rewelacyjnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowne knedle! I do tego z borówkami *.* U mnie też dzisiaj knedle :D
OdpowiedzUsuńTwarogowe to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńfajny ten syrop! zaciekawiłaś mnie nim :) bo knedle to wiadomo - nic dodać, nic ująć! :)
OdpowiedzUsuńknedle-rewelacja :D
OdpowiedzUsuńtwarogowe knedelki to ja mogłabym jeść codziennie :>
OdpowiedzUsuńmusimy się przyznać, że nie jadłyśmy jeszcze knedli twarogowych :) ale wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńMożna prosić przepis? :)
OdpowiedzUsuńW sumie to robione dokładnie jak leniwe:
Usuńhttp://poraneknaslodko.blogspot.com/2013/02/87-leniwe-z-jogurtem-i-sosem-owocowym.html
z tym, że nadziałam je borówkami (po jednej dużej lub po dwie mniejsze do środka) i użyłam semoliny :)
smacznie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm idealne śniadanie, a może dzisiejszy podwieczorek? :)
OdpowiedzUsuń