684. Miodowy omlet... musztardowy!
13 października
Tak, tak, dobrze czytacie - musztardowy! Pomysł na użycie musztardy miodowej na słodko zaczęrpnęłam z zagranicznych stron, na których znalazłam przepisy na kremy i ciasta na bazie musztardy. Powiem Wam, że trochę bałam się, czy będzie smaczny. Jednak musztarda zamiast odebrać mu smaku... jeszcze go poprawiła! Nadała ciekawego, lekko ostrego posmaku z miodowym, słodkim akcentem. Pycha! Sam omlet zrobiłam zaś bez użycia mąki, a za "spoiwo" posłużyła kleista kasza jęczmienna perłowa. Do tego chrupiąca gryka z melasą i migdałami (do kupienia TUTAJ) domowy serek jagodowy oraz gruszka Nashi i kawałeczek suszonego pomelo. Wszystkie składniki świetnie się zgrały. Omlet zdecydowanie do powtórzenia :)
PS. To chyba najwyższy omlet, jaki do tej pory zrobiłam :) Czyżby musztardowy rekordzista?
Omlet z kaszy jęczmiennej na bazie musztardy miodowej Maille podany z domowym serkiem jagodowym, chrupiącą gryką z melasą i migdałami, suszonym pomelo oraz gruszką Nashi
A i bym zapomniała - dodałam przepisy na niektóre z ostatnich śniadań.
Także próbujcie i... chwalcie się efektami! :)
MUSZTARDOWY OMLET JĘCZMIENNY
/przepis własny/
Składniki:
2 jajka
łyżeczka masła ghee
10 g miodowej musztardy Maille
180 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
szczypta proszku do pieczenia
3 łyżki mleka sojowego
łyżka cukru z kwiatu kokosa
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
2. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
5. Połączyć białko z ciastem za pomocą miksera.
6. Smażyć na średnim ogniu przez 6 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować i podawać.
Smacznego!
A i bym zapomniała - dodałam przepisy na niektóre z ostatnich śniadań.
Także próbujcie i... chwalcie się efektami! :)
MUSZTARDOWY OMLET JĘCZMIENNY
/przepis własny/
Składniki:
2 jajka
łyżeczka masła ghee
10 g miodowej musztardy Maille
180 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
szczypta proszku do pieczenia
3 łyżki mleka sojowego
łyżka cukru z kwiatu kokosa
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
2. Żółtka zmiksować z pozostałymi składnikami.
4. Na patelni rozpuścić masło i dokładnie natłuścić całą jej powierzchnię.
5. Połączyć białko z ciastem za pomocą miksera.
6. Smażyć na średnim ogniu przez 6 minut z każdej strony.
7. Zdjąć z patelni, udekorować i podawać.
Smacznego!
18 komentarze
Mistrzyni omletu, toż to jak ciasto wygląda! ♥
OdpowiedzUsuń:*
UsuńZgadzam się! *o*
UsuńTakiego giganta to ja jeszcze nie widziałam! Pomysł genialny :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega *.*
OdpowiedzUsuńMusztardy nigdy nie jadłam!!! Więc chyba nie zdecydowałabym się na taki omlet :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis,wygląda bardzo apetycznie;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie wiem co to jeszcze do omletów da się zaliczyć :D
OdpowiedzUsuńchyba rekord guinessa pobiłaś! :D
Aleeee on gruby! :)
OdpowiedzUsuńmożna znac średnicę patelni :D ?
24cm
UsuńNo przecież nie wmówisz nam, że to omlet! Przecież to jest biszkopt z piekarnika! No nie mogę się nadziwić po prostu xD
OdpowiedzUsuńW omletach jesteś po prostu bezkonkurencyjna! :o
OdpowiedzUsuńJAKI WYSOKI! :O
OdpowiedzUsuńjeszcze w życiu nie wyrósł mi żaden omlet tak jak ten Tobie! jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńJAK TY TO ROBISZ?! *o*
OdpowiedzUsuńSama się zastanawiam :)
Usuńwygląda jak chlebek :D
OdpowiedzUsuńzaskakujące połączenie, ale uwielbiam musztardę :)
OdpowiedzUsuń