691. Arachidowy sernik z ryżem
20 października
Arachidowy* sernik z ryżem, figami i melasą z granatem
* z PPB Original
Melasa z granatem to pyszny ciemnobrązowy sos z dodatkiem granatu oraz karmelu o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku. Nadaje autentycznego arabskiego charakteru sałatkom, mięsom i deserom.
Zastosowanie w kuchni:
- tworzy arabski duet idealny z tahini
- jego słodki smak dodaje głębi świeżym sałatom
- ma szerokie zastosowanie w przygotowaniu deserów i ciast
- rozcieńczony tworzy pyszne, orientalne napoje
ARACHIDOWY SERNIK Z RYŻEM
/przepis własny/
300 g twarogu sernikowego
łyżka syropu daktylowego
szczypta soli
20 g semoliny
mleko do konsystencji
jajko
pół woreczka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
świeża figa
Twaróg zmiksować z jajkiem, syropem i melasą na gładką masę.
Dodać sól, mąkę arachidową i semolinę. Ponownie zmiksować.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać trochę mleka.
Ryż wymieszać z masą serową za pomocą łyżki.
Przelać do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry figę.
Piec około 30 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie wyjąć, lekko ostudzić i podawać.
Smacznego!
5 komentarze
mmmm... sernik wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować tej melasy.
OdpowiedzUsuńA Ty jak zwykle cuda tworzysz! :)
Wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńsmakowicie :)
OdpowiedzUsuńten wypiek wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuń