729. Kokosowy puchacz.
29 listopada
Zdecydowanie częściej powinnam smażyć omlety :)
A cudowny, maślany smak ukochanego awokado był dzisiaj wyczuwalny podwójnie!
Omlet z mąki kokosowej smażony na oleju z awokado podany z kokosowym* kremem z awokado i pomarańczą
* awokado + wiórki kokosowe + cukier z kwiatu kokosa
Olej z awokado możecie kupić tutaj:
17 komentarze
mmm jak smakowicie wygląda ten krem z awokado!!
OdpowiedzUsuń''Puchacz'', świetnie to brzmi!:D Mnie również urzekł ten awokadowy krem <3
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie widziałam takiego grubego omleta :D
OdpowiedzUsuńTo ma być omlet? Rewelacyjnie gruby wyszedł! Wow, wow, wow! :)
OdpowiedzUsuńnie wiem na jakiej patelni i jak ty te omlety robisz, ale zdecydowanie jesteś mistrzynią omletowej grubości i puszystości :D
OdpowiedzUsuńTeraz na nowej, ceramicznej 24 cm.
UsuńPopieram pomysł! :D Ja mogę takie omlety oglądać codziennie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMistrzyni omletów! Jestem ciekawa jak Ty je obracasz :D
OdpowiedzUsuńChyba normalnie, podnoszę na łopatce :)
Usuńno nie mogę sie napatrzeć na ten omlecik! IDEAŁ :)
OdpowiedzUsuńExtra wyszedł.I pięknie się komponuje na talerzu.Pozdrawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńCzy mogłabym Cię prosić o przepis na ten omlet? Wygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńTak, proszę:
UsuńKOKOSOWY OMLET BISZKOPTOWY
Składniki:
2 jajka
łyżeczka stopionego masła
30 g mąki kokosowej
10 g mąki pszennej (u mnie semolina)
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta sody
sól
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą sody i soli.
2. Żółtka zmiksować z mąką, aromatem, masłem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
3. Patelnię dokładnie natłuścić olejem.
4. Połączyć białko z ciastem.
5. Smażyć na bardzo małym ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.
6. Udekorować i jeść póki ciepły.
Smacznego!
Przepraszam, ale gdzie znajdę przepis?
OdpowiedzUsuńJuż jest w komentarzu powyżej :)
Usuń