Naturalnie słodkie czekoladowe ciacho!
20 kwietnia
Ale to było dobre! Mięciutkie, naturalnie słodkie ciasto z dodatkiem serka wiejskiego, który sprawił, że nie było za suche. Całość oblana mleczną czekoladą i chrupiącymi orzeszkami pinii. Mniam!
Daktylowo-figowe* ciastko gryczane z serka wiejskiego oblane wegańską mleczną czekoladą (Plamil Foods), posypane organicznymi orzeszkami piniowymi (Bioterra)**
W mięciutkie daktyle jak i gruziński (!) sok z fig zaopatrzam się w sklepie BIO KIOSK. Polecam w szczególności zajrzeć do działu "Gruzińskie smaki", gdzie można znaleźć wiele niespotykanych produktów!
***
GRYCZANE CIASTO Z SERKA WIEJSKIEGO
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
150 g serka wiejskiego
65 g mąki gryczanej
1 jajko
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego
5 suszonych, namoczonych uprzednio daktyli
ok. 100 ml soku z fig
czekolada
orzeszki piniowe
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Następnie przelać ciasto do silikonowej foremki i piec około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu wyjąć, na wierzchu położyć pasek czekolady i poczekać aż się roztopi.
Rozsmarować polewę po całej powierzchni ciasta.
Posypać orzeszkami pinii i podawać.
Smacznego!
***
GRYCZANE CIASTO Z SERKA WIEJSKIEGO
/1 porcja/
/PRZEPIS WŁASNY/
150 g serka wiejskiego
65 g mąki gryczanej
1 jajko
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego
5 suszonych, namoczonych uprzednio daktyli
ok. 100 ml soku z fig
czekolada
orzeszki piniowe
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Następnie przelać ciasto do silikonowej foremki i piec około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Po upieczeniu wyjąć, na wierzchu położyć pasek czekolady i poczekać aż się roztopi.
Rozsmarować polewę po całej powierzchni ciasta.
Posypać orzeszkami pinii i podawać.
Smacznego!
8 komentarze
Ale piękny wypiek! I taki zdrowy, jestem na tak! :D
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda obłędnie. A sok z fig? Muszę go mieć! :)
OdpowiedzUsuńO mój Boże! Toż to jest jakieś cudo! Daktyle i czekolada.. Ach rozpływam się!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńChcę to CIACHO! :D
OdpowiedzUsuńJa też!! :D
UsuńWygląda tak pysznie, że zjadłabym monitor :(
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Śniadanie bardzo królweskie, nie ma co :)
OdpowiedzUsuń