Wegańskie lody kokosowe z kaszy jaglanej!
15 kwietnia
Skoro można taką kaszę zapiec, to czemu by jej nie zamrozić?
I tak po około pół godzinie od pojawienia się tego pomysłu powstały najlepsze lody jakie w życiu jadłam.
Wyjątkowo smaczne, bardzo sycące, proste... i przede wszystkim zdrowe!
Do ich przygotowania posłużył mi oczywiście mój aktualnie ulubiony sprzęt kuchenny - maszyna do lodów Unold Cortina. Jeśli jeszcze nie czytaliście recenzji, to zapraszam TUTAJ.
Wegańskie lody kokosowe z kaszy jaglanej i mango podane z czekoladowymi płatkami ryżowymi i winogronami
Do masy lodowej dodałam również organicznej (fenomenalnej wręcz!) mieszanki przypraw do słodkich dań marki Herbaria "Kleene Lene". Gorąco polecam wszystkim fanom korzennych smaków. Dodawałam ją już chybado wszystkiego, Świetnie pasuje do galaretek, sosów owocowych, pancakes, serka wiejskiego, budyniu... i do gorącej owsianki. W skład przyprawy wchodzą: cukier trzcinowy, kwiat hibiskusa, cytryna, jagody, maliny, cynamon i wanilia. Brzmi pysznie, czyż nie? :)
WEGAŃSKIE LODY Z KASZY JAGLANEJ
/1 porcja/
/przepis autorski/
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
łyżeczka przyprawy do dań słodkich "Kleene Lene"
150 g mleczka kokosowego (ja użyłam TEGO)
plaster dojrzałego mango
łyżka cukru pudru trzcinowego
łyżeczka wiórków kokosowych
łyżeczka mąki kokosowej
jogurt naturalny do podania
Wszystkie składniki (wyjęte prosto z lodówki) zmiksować na gładką masę.
Masę umieścić w misie na lody i ustawić timer na 20 minut.
Po tym czasie do pucharka nałożyć jogurt, a na wierzchu umieścić lody.
Udekorować i podawać od razu.
Smacznego!
8 komentarze
wielofunkcyjność kaszy jaglanej chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiać.. :D
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :D
OdpowiedzUsuńo mamo! a lato wpadam do Ciebie na takie lody :D
OdpowiedzUsuńlody jaglane robiłam już w tamtym roku i rzeczywiście są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńkasza jaglana to wspaniała propozycja no no progress bloga jest i jest moc
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że ten przepis wygrał. :-)
OdpowiedzUsuń