Crêpes au caramel.
17 maja
Naleśniki gryczane nadziane bio puree z pistacji/karmelem klonowym (Biosyrop)/ serkiem z białą czekoladą i miodem ze spadzi iglastej (Ecoland) oraz duszonym w maśle i cynamonie jabłkiem podane z wiśniami amarena w syropie i sosem karmelowym
Zgodnie z obietnicą dodaję przepis na "niepopękane" naleśniki :)
Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że ciasto uzyskuje ciekawą, dziurkowaną strukturę.
***
WEGAŃSKIE NALEŚNIKI GRYCZANE
/1 porcja/
Składniki:
kasza gryczana biała (woreczek - 100 g)
woda
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody
dowolne mleko roślinne
łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę zostawiam do namoczenia w wodzie przez całą noc.
Następnego dnia odlewam wodę i dodaję doń mleka roślinnego, oleju, sody, aromatu i soli.
Całość miksuję aż do osiągnięcia konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażę na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Kolejne placki odkładam na stosik, żeby zmiękły i nie rozrywały się.
Gdy ostygną, nadziewam ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
/1 porcja/
Składniki:
kasza gryczana biała (woreczek - 100 g)
woda
kilka kropli aromatu migdałowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki sody
dowolne mleko roślinne
łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę zostawiam do namoczenia w wodzie przez całą noc.
Następnego dnia odlewam wodę i dodaję doń mleka roślinnego, oleju, sody, aromatu i soli.
Całość miksuję aż do osiągnięcia konsystencji ciasta naleśnikowego.
Smażę na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni.
Kolejne placki odkładam na stosik, żeby zmiękły i nie rozrywały się.
Gdy ostygną, nadziewam ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
12 komentarze
jak Ty to robisz, że jesz takie pyszności, słodycze itp a jesteś taka chuda? <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.!
Hmm... nie zastanawiałam się nad tym. Może geny po tacie? On też cały dzień je, a jest bardzo szczupły. :)
UsuńPS. A skąd wiesz jaką mam figurę, skoro nie mam swoich zdjęć na blogu (oprócz tej mikroskopijnej miniaturki? ;>
Oj popękały.. Nawet nie widać! :) Wyglądają cudownie! Wiosennie.. Ach :)
OdpowiedzUsuńUsmażyłam je dzień wcześniej, może przez to że poleżały i stwardniały - dziś zrobię bez "leżakowania" :)
Usuńte nadzienia są bardzo interesujące :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż ślinka cieknie :) Sama będę musiała spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Przesadziłaś naprawdę... bardziej idealnego śniadania już nie mogłabym sobie wymarzyć naprawdę. Zwłaszcza ten serek z białą czekoladą i miodem. <3
OdpowiedzUsuńPolecam to połączenie, biała czekolada z miodem świetnie komponuje się podobnie jak z malinami :)
UsuńNajpiękniejsze naleśniki z gryki, jakie widziałam!
OdpowiedzUsuńPychotka ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki gryczane. To chyba jedyne które zawsze mi wychodzą :)
OdpowiedzUsuńPychota! :) Coś czuję, że najwyższa pora, żebym kupiła kaszę gryczaną niepaloną. ;)
OdpowiedzUsuń