Sernik chałwowy.
05 maja
Sernik chałwowy z razowym kuskusem (Fresano) i imbirem (Ginger Party) podany z czekoladową figurką od Chocolissimo
SERNICZEK CHAŁWOWY
/przepis własny/
300 g śmietankowego twarogu dwukrotnie mielonego
30 g razowej kaszy kuskus
30 g mąki sezamowej
kilka plasterków imbiru
1 duże jajko
szczypta soli
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
2 łyżki ekologicznej pasty sezamowej z cukrem trzcinowym JEAN HERVE
(jeśli macie zwykłą, dodajcie dwie łyżki np. syropu klonowego)
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Na końcu dodać mąkę i pastę sezamową.
Ponownie zmiksować.
Kaszę zalać wrzątkiem do jej poziomu.
Gdy napęcznieje, dodać do masy wraz z pokrojonym imbirem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić.
Przelać doń masę serową i piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Udekorować czekoladą i jeść na ciepło... lub zimno :)
Smacznego!
10 komentarze
Sernik jak zwykle bardzo atrakcyjny! :)
OdpowiedzUsuńAle te cudeńka czekoladowe. Po prostu urrrrocze!
ale musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńChałwowy sernik musi być pyszny;)
OdpowiedzUsuńJak widzę "chałwa" to mam ślinotok :D to samo, gdy widzę "sernik" :D
OdpowiedzUsuńNIe robiłam takiego serniczka :)
OdpowiedzUsuńświetny serniczek, posmak chałwowy na pewno na plus :)
OdpowiedzUsuńPychotka :))
OdpowiedzUsuńZrobisz mi taki, jak przyjade? Nie dosc, ze uwielbiam sernik, to jeszcze kocham chalwe. To deser tak bardzo dla mnie!
OdpowiedzUsuńOczywiście :) :*
UsuńPolecam również chalwowe pancakes, jeśli lubisz sezamowe smaki :-)
chałowy?! o mamuniu, obłęd! ♥
OdpowiedzUsuń