Kokosowe leniwe!
02 września
Leniwe z mąki kokosowej podsmażane na oleju kokosowym podane z poziomkami, malinami i złotym syropem błonnikowym Sukrin
Uwierzycie, że ten syrop w 69% składa się z... błonnika? A jest pyszny, słodki i aromatyczny jak syrop klonowy! Sukrin po raz kolejny zachwyca mnie swoimi produktami - nie dość, że mają najlepszą mąkę migdałową i "cukier puder bez cukru" to jeszcze teraz ten ultrazdrowy syrop... dla takiego łowcy nowości jak ja to istny raj! :)
KOKOSOWE LENIWE
/przepis własny/
/1 porcja/
250 g twarogu typu klinek
60-65 g mąki kokosowej Tropicai
jajko
dowolny aromat
2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Tropicai
2 łyżki oleju kokosowego Tropicai
dowolne owoce
złoty syrop błonnikowy Sukrin do podania
Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, aromat, cukier i jedną łyżkę oleju kokosowego.
Uwaga: pominięcie oleju spowoduje, że kluski będą bardzo suche i mogą "stawać w gardle" :)
Po wymieszaniu składników stopniowo dodawać mąkę kokosową ugniatając widelcem.
Po dodaniu całości, rozpocząć ugniatanie za pomocą pięści.
Następnie przełożyć na blat (u mnie ciasto nie przywierało, ale jeśli tak się stanie - podsypać mąką) i wyrabiać tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Utworzyć rulon i pokroić go na mniejsze kawałki.
Pozostawić na 15 minut, aby mąka wchłonęła całą wilgoć z ciasta.
Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 2 (!) minut na najmniejszym ogniu.
Po tym czasie bardzo (!) ostrożnie wyjąć i ostudzić.
Podsmażyć na łyżce oleju kokosowego i podawać póki gorące.
Smacznego!
13 komentarze
jak zwykle poszalałaś z tym śniadaniem!
OdpowiedzUsuńAle ładnie podane! Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak kokosa we wszystkim absolutnie. :-)
OdpowiedzUsuńŚliczne ujęcia! Aż się skuszę chyba na ten syrop, wow 69% to naprawdę dużo!
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
Wow, kusisz tym syropem! :)
OdpowiedzUsuńkuszą! <3
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńTeż chcę takie leniwe :)
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, miałam tylko problem z pestkami malin bo zawsze je rozgryzam i wchodzą między zęby, ale kluski wyśmienite;)
OdpowiedzUsuńTo wspaniale, że się udały :)
Usuńa czy pierogi muszą być podsmażone? szukam przepisu dla małego i skoro gotowane to chyba juz nie muszę ich smażyć??
OdpowiedzUsuńNie trzeba ich już podsmażać :)
Usuń