Truskawkowa krówka.
17 września
Jeszcze Was trochę pomęczę tymi goframi i... truskawkami :)
Herbaciano-krówkowe gofry z ciecierzycy podane z musem truskawkowym, truskawkami i kokosowym serkiem wiejskim*
* z mleczkiem i mąką kokosową
HERBACIANE GOFRY Z CIECIERZYCY
/przepis własny/
/1 porcja/
150 g ugotowanej ciecierzycy
50 g mąki (u mnie z pszenicy durum)
10 g sproszkowanego masła orzechowego (można zastąpić mąką)
2 łyżki Dolce di Latte (można zastąpić innym słodkim kremem)
szczypta soli
pół banana
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100-150 ml mocnego naparu z herbaty Basilur Frosty
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej dobrze rozgrzanej gofrownicy.
Piec około 4 minut (jeżeli gofrownica ma mniejszą moc, to dłużej).
Uwaga: gofry są gotowe, gdy się przyrumienią i gdy można swobodnie otworzyć urządzenie.
Wyjąć i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
8 komentarze
za niedługo zostaniesz chyba moim gofrowym guru ;)
OdpowiedzUsuńTo miło! :)
UsuńTruuuuskawki!
OdpowiedzUsuńRobisz najlepsze gofry w całej blogosferze, jestem zachwycona!
OdpowiedzUsuń:**
UsuńNigdy nie jadłam takiej krówki! :)
OdpowiedzUsuńIdealnie to nazwałaś, męczenie! ;/ Za karę poproszę takie goferki na jutro, bez gadania! :3
OdpowiedzUsuńTruskawki?! No weźźźź :D
OdpowiedzUsuń