Jabłko po francusku.
01 października
Jabłko w cieście francuskim nadziane masłem pistacjowym, dżemem malinowym, suszonym ananasem i mango podane z kremowym serkiem, poziomkami i truskawkami
JABŁKO PO FRANCUSKU
/przepis własny/
1 duże, wydrążone jabłko
łyżka masła pistacjowego
łyżka dżemu truskawkowego bez cukru (Damhert)
kilka kosteczek suszonego ananasa i mango (Damhert)
gotowe ciasto francuskie
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa koła za pomocą szklanki.
Wydrążone jabłko nadziać masłem pistacjowym, dżemem truskawkowym i suszonymi owocami.
Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc.
Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem.
Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
FRENCH APPLE
1 large, hollowed out apple
1 tablespoon of pistachio butter
1 tablespoon of strawberry jam without sugar (Damhert)
a few cubes of raw dried pineapple and mango (Damhert)
ready-made puff pastry
From the pastry cut out two circles using a glass.
Stuff the hollow apple with pistachio butter, strawberry jam and dried fruits.
Cover with second piece of dough and thoroughly, but gently wrap the fruit cake.
Bake for about 20 minutes at 180 degrees with enabled hot air.
When browned, decorate and serve.
Bon Appetit!
7 komentarze
Wspaniałości. Masło pistacjowe brzmi bardzo smakowicie. Chyba pora sięgnąć po blender. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl na podanie jablka!
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, nie mogę się napatrzeć! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja, nawet bardziej na deser niż śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTakie danie jest dość sycące, więc u mnie na deser w połączeniu z serkiem i górą owoców raczej by się nie sprawdziło, ale w sumie, zamiast ciasta... :)
OdpowiedzUsuńPieczone jabłko to chyba najlepsza jego wersja :)
OdpowiedzUsuńMam problem, ponieważ danie wygląda bosko, tylko, że ja nie lubie jabłek :)
OdpowiedzUsuń