Ekologiczne produkty Verival.

02 października


Słyszeliście już o austriackiej firmie Verival?

W jej ofercie można znaleźć całe multum organicznych produktów: poczynając od musli, przez oleje, słodycze, bakalie, na zupach, burgerach i sosach kończąc. Mało tego - można skomponować nawet swoją własną mieszankę musli MixIt!

Dzisiaj przedstawię Wam produkty czołowe - płatki i musli, z którymi zapewne część z Was się już spotkała (dostępne są np. w Almie).

Firma zapewnia, że wszystkie mieszanki wytwarzane są z wyłącznie wysokiej jakości składników, a do tego powstają w tyrolskich Alpach, regionu słynącego z czystości i ekologii. Do wyboru mamy: musli (które można zalać wrzątkiem czy gorącym mlekiem do napęcznienia), płatki owsiane, żytnie i ich mieszanki, crunchy, musli opiekane, a także  owsianki z otrębów w wielu smakach i wariantach.
Wszystko mieszane jest i pakowane ręcznie.

Warto zwrócić uwagę na musli oparte na zbożach starej odmiany, takich jak samopsza, płaskurka (farro) i orkisz. Uprawia się je z minimalnym użyciem środków ochrony roślin, ponieważ są na nie bardzo wrażliwe. Dzięki temu, są szczególnie dobrze tolerowane przez organizm i dostarczają o wiele więcej wartościowych składników, takich jak białko, minerały i karotenoidy.

Wszystkie produkty charakteryzują się tym, że:

- posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego
- nie są modyfikowane genetycznie
- nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów
- nie zawierają sztucznych witamin i minerałów
- brak w nich rafinowanego cukru, a słodycz jest idealnie wyważona
- są w 100% naturalne
- są przechowywane w warunkach zapewniających maksymalną świeżość

No więc czas przyjrzeć się poszczególnym, uroczym pudełeczkom.

Jedna z serii, zawiera wspomniane już pradawne zboża. Do wyboru mamy m.in.:




Orkisz, pszenica płaskurka i samopsza z domieszką moreli, pokrojonego w kostkę jabłka i rodzynek. Do tego nutka suszonych malin, brzoskwini i czerwonych porzeczek. Kompozycja idealna - wszystkie smaki lata.

* Muesli z orzechowym krokantem

Płatki pełnoziarniste pszenne, żytnie i owsiane, a do tego mieszanka chrupiącego krokantu z orzechów laskowych, migdałów i nasion słonecznika. Na osłodę - soczyste rodzynki i morele. Plus ciekawy dodatek: płatki... słonecznika!

* Muesli z jagodami

Płatki owsiane, płatki pszenne, ryż dmuchany z acerolą, jagody (jeżyna, żurawina, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, malina, truskawka), płatki kukurydziane. Innymi słowy, jagodowy raj!

Amatorzy najzwyklejszych płatków też znajdą coś dla siebie:


* Płatki z pradawnych odmian pszenicy

pszenica płaskurka, samopsza i orkisz (Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn)

* Dmuchany orkisz z miodem

* Płatki 5 zbóż

płatki pszenne 40%, płatki żytnie 30%, płatki orkiszowe 10%, płatki jęczmienne * 10%, płatki owsiane 10%


* Opiekane musli z borówkami

Owies, jęczmień i orkisz z mieszanką borówek i orzechów laskowych. Lekko słodzone miodem i przecierem z jagód, a następnie delikatnie opieczone. Najczęściej używam go jako posypki do ciast i placków, choć wersja z jogurtem także jest niczego sobie.

No i nadszedł czas na owsianki, które na śniadanie jadam najchętniej - szczególnie w chłodniejsze dni.


* Otrębowa owsianka z makiem i śliwkami


Skład: otręby owsiane*, rodzynki*, granulki śliwkowe* 7,8% (owoce* (śliwki* 12,5%, suszone śliwki* 12%, skoncentrowany przecier jabłkowy*), syrop fruktozowy*, cukier trzcinowy*, mąka ryżowa*, masło kakaowe*, środek żelujący: pektyna; koncentrat soku z cytryny*), mak* 7,8%, kawałki śliwki* 4,5% (97% śliwki, mąka ryżowa*), cukier, bourbon wanilia*.

* produkty pochodzenia ekologicznego

Zapach owsianki jest cudowny, zapewne dzięki dodatkowi maku. Lekko owocowy, z nutą wanilii. 
Owsiankę przygotowuje się według przepisu na opakowaniu poprzez zalanie gorącą wodą, ciepłym mleku lub zamiennikiem mleka i odstawieniem do spęcznienia na kilka minut.

Całość nie jest za słodka, więc można jeszcze dodać ulubione, słodkie dodatki.

* Otrębowa owsianka z mango i miechunką 

Skład: otręby owsiane*, granulowane mango* 7% (owoce* (przecier z mango* 30,5%, skoncentrowany przecier jabłkowy*), syrop fruktozowy*, cukier trzcinowy*, mąka ryżowa*, masło kakaowe*, środek żelujący: pektyna, błonnik owsiany*, skoncentrowany sok z cytryny*), rodzynki* (rodzynki* 99,5%, olej roślinny*), suszone mango* 4% (90% mango*, mąka ryżowa*), suszona miechunka* 4% (97% miechunka*, mąka ryżowa*), daktylowe granulki* (koncentrat z soku daktylowego*, mąka ryżowa*).

* składniki pochodzenia ekologicznego

Jak widać, bogactwo smaków. Producent nie pożałował zdrowych dodatków.

W smaku minimalnie słodkie, owocowe, przyjemnie kwaśne i... bardzo zróżnicowane!


Oto i mój faworyt - miks crunchy.

Delikatnie chrupiące, prażone płatki owsiane, kukurydziane i dmuchana pszenica. Całość lekko słodzona miodem i zmieszana z rodzynkami i chipsami kokosa. Plus morele, wiśnie, truskawki, maliny i jeden z ulubionych dodatków: prażone orzechy laskowe. Do tego odrobina płatków bławatka i słonecznika. Obłędnie chrupiące i aromatyczne!

I ostatnia z serii płatków, tym razem bezglutenowa:


* Muesli z wiśniami i żurawiną

Bezglutenowe płatki owsiane zmieszane z rodzynkami, żurawiną, czereśniami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Do tego chrupiące nasiona słonecznika i odrobina płatków bławatka. Można je przygotować zarówno na zimno jak i ugotować, czy po prostu zalać gorącym mlekiem. Idealne dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść glutenu.

* Muesli z morelami i kokosem

Bezglutenowe płatki owsiane i crunchy owsiane zmieszane z płatkami kukurydzianymi, rodzynkami, morelami i leśnymi owocami.. Do tego chrupiące nasionami słonecznika, migdały i chipsy kokosa. Połączenie smaków bardzo oryginalne, ale idealnie dobrane. Wszystkie ze sobą współgrają.


Oprócz muesli jak już wspomniałam na początku, Verival oferuje również przekąski i słodycze:



W różnych smakach: cytryny, pomarańczy, malin, czarnej porzeczki i jabłek. Jako środka żelującego użyto pektyn cytrusowych, które nadały im miękkości. Intensywnie owocowe, a co najważniejsze - nie czuć w nich sztuczności, charakterystycznej dla żelków dostępnych w sklepach. Świetnie nadają się dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.


Cieniutkie, chrupiące, o pięknym kolorze i co najważniejsze - super zdrowe. A do tego bezglutenowe! Najbardziej smakują mi posmarowane masłem orzechowym i kremem czekoladowym.

***
To już wszystkie produkty, których do tej pory miałam okazję skosztować. Jednak na pewno skuszę się jeszcze na inne warianty musli, przetwory, sosy i szczególnie ciekawe - smakowe siemię lniane!

Marka powoli wchodzi na rynek, jednak jej produkty możecie kupić już teraz w sklepach z ekologiczną żywnością, wspomnianej już Almie oraz w oficjalnym sklepie online:



Jeśli lubicie naturalne, nieprzesłodzone i zdrowe produkty
- koniecznie spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie :)

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Fantastyczne produkty! Muszę się rozejrzeć po stronie internetowej, bo mają naprawdę szeroki i ciekawy wybór. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne produkty! Musli z jagodami wydaje się być pyszne :) Dodatkowo zachęcacją te stare odmiany zbóż.

    OdpowiedzUsuń
  3. fachowe wypracowanie az miło przeczytać

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, od dluzszego czasu kupowalam w Almie owsianki tej firmy, ale teraz jak Alma sie "zwija" powstal problem z dostepnoscia produktow Verival. Mozecie powiedziec z akiej strony kupujecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostępne są w sklepach internetowych, wystarczy w google wpisać frazę: "verival musli sklep" i wyskoczy kilka wyników.

      Usuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Follow me on FoodBlogs.com
JemyZdrowo.pl
FlyB - Kulinaria
blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel
mytaste.pl
Blogger Babes are Sophisticated Bloggers Seeking Simple Solutions and Support
Przesiane.pl
Wzorowy Katalog
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Tasty Query - recipes search engine
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

SM

blogi o zdrowiu

Subskrybuj