Muffiny z patelni!
26 października
Powtórka (bardzo!) udanych muffinów angielskich :)
Żytnie muffiny angielskie z ekologicznymi pekanami i suszonymi figami podane z domowym serkiem migdałowym*, borówkami, domową truskawkową frużeliną i melonem
* z mąką migdałową
***
MUFFINY ANGIELSKIE Z BAKALIAMI
/przepis własny/
65 g mąki żytniej razowej
65 g mąki pszennej graham
ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
kilka fig i pekanów
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło)
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać drobno pokrojone figi i pekany i uformować bułeczki.
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.
Smacznego!
***
MUFFINY ANGIELSKIE Z BAKALIAMI
/przepis własny/
65 g mąki żytniej razowej
65 g mąki pszennej graham
ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne)
2 łyżki syropu klonowego
20 g drożdży (świeżych)
kilka fig i pekanów
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki sezamu
kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło)
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym.
Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól.
Zagnieść gładkie ciasto.
Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodać drobno pokrojone figi i pekany i uformować bułeczki.
Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut).
Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu).
Zdjąć z patelni i podawać póki gorące.
Smacznego!
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia
można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl
8 komentarze
Bez wlaczania piekarnika? Super!
OdpowiedzUsuńmożna przepis?? <33
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuńdziękuje! :)
UsuńSłodkie kuszenie ;-)
OdpowiedzUsuńAle fantastyczny pomysł, sama bym w życiu na to nie wpadła. :-)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się jeszcze z takimi muffinami. Zachęcający jest fakt, że można je podać na wiele sposobów.
OdpowiedzUsuńZ mikrofalówki to jadłam, ale z patelni już nie :)
OdpowiedzUsuń