Piernik, dynia i sernik... po francusku?
14 października
Piernikowy* sernik z dynią, serduszkiem z ciasta francuskiego, ciemną czekoladą i surowymi pistacjami bio
PIERNIKOWY SERNIK Z DYNIĄ
/przepis własny/
300 g ricotty (można dać opakowanie 250 g i uzupełnić 50 g twarogu mielonego)
20 g mąki z pszenicy durum (może być proszek budyniowy)
10 g skrobi z manioku (j.w.)
100 g surowej dyni pokrojonej w drobną kostkę
duże jajko
szczypta soli
łyżeczka ekologicznej przyprawy do piernika
łyżeczka masła klarowanego
3 łyżki syropu z daktyli
serduszko wykrojone z ciasta francuskiego
serduszko wykrojone z ciasta francuskiego
Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę, skrobię, masło, przyprawę i syrop z daktyli. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Masę serową przełożyć do natłuszczonego naczynia, na wierzchu udekorować serduszkiem.
Masę serową przełożyć do natłuszczonego naczynia, na wierzchu udekorować serduszkiem.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu :)
Smacznego!
14 komentarze
a z jakiego sera?
OdpowiedzUsuńZ ricotty :)
UsuńDeser na śniadanie? Czemu nie! :)
OdpowiedzUsuńA skąd taka przyprawa?
OdpowiedzUsuńA podlinkowana :)
UsuńW tym placku jest wszystko, co uwielbiam. Na dodatek wygląda pięknie, a pachnie i smakuje pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńPiekłaś go z czekoladą? Proszę o przepis ;)
OdpowiedzUsuńNie, rozsmarowałam ją na upieczonym, gorącym cieście :)
UsuńRozpieszczanie na śniadanie :D :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs! ---> jedzrosliny.blogspot.com/2015/10/jesienny-konkurs-z-sir-williams
Nie no to serduszko na górze przebiło absolutnie wszystko! :-)
OdpowiedzUsuńTo serduszko wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńTwoje śniadania są zawsze niczym deser! Magia :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńNo No! Wygląda super!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com