Omlet z ricotty.
14 lipca
OMLET Z RICOTTY
/przepis własny/
125 g ricotty
30 g mąki graham
2 jajka
kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego)
łyżka syropu daktylowego
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować* na gładką masę. Odstawić na 15 minut.
Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.
Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
7 komentarze
Z marakują i jagodami zjem wszystko ;)
OdpowiedzUsuńTwoje omlety w skali grubości i puszystości są jedyne w swoim rodzaju :)
OdpowiedzUsuńKochana :*
Usuńprzetestowane, polecam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że omlet się udał. Masz może jego zdjęcie? Jeśli tak, możesz zamieścić je na fanpage'u pod linkiem do omletu. Jestem bardzo ciekawa Twojego wykonania :) Pozdrawiam
UsuńNiestety, zdjęć nie robiliśmy... zresztą, po prawdzie to nie mam w sobie tego talentu, który pozwalałby jedzeniu stawać się ładnym i wartym fotografowania :) A najważniejsze i tak było, że smaczne! :D
OdpowiedzUsuńto prawda, wygląda przepięknie, omlet gigant :D i na pewno smaczny - nie miałem okazji jeść takiego ale do listy wykonania u siebie zapisuję :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuń