Podwójnie czekoladowa owsianka / Double chocolate baked oatmeal.
24 lipca
PODWÓJNIE CZEKOLADOWA PIECZONA OWSIANKA
/przepis własny/
40 g płatków owsianych
15 g mąki migdałowej
10 g gorzkiego kakao
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
(u mnie ekologiczny kamień winny)
łyżeczka pasty waniliowej
pół Quest Bara, pokrojonego w kostkę
łyżka syropu klonowego
jajko
3 łyżki jogurtu greckiego
Płatki owsiane zalać wrzątkiem do ich poziomu i odstawić do napęcznienia.
Dodać trochę soli i wymieszać.
Dodać jajko, syrop, pastę waniliową i jogurt.
Połączyć z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Część masy przelać do kokilki, ułożyć kawałki batonika
i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto")
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
DOUBLE CHOCOLATE BAKED OATMEAL
40 g oat flakes
15 g almond flour
10 g cocoa powder
pinch of salt
1/3 teaspoon cream of tartar
1 teaspoon vanilla paste
half of Quest Bar, cubed
1 tablespoon maple syrup
1 egg
3 tablespoons Greek yogurt
Pour the boiling water into the oat flakes (to their level) and set aside.
Add a little salt and mix.
Add egg, syrup, vanilla paste and yogurt.
Combine with the almond flour, cocoa and cream of tartar.
Preheat oven to the 180 degrees.
Part of the mass pour to the dish, lay pieces of Quest Bar
and cover with the remaining part of the dough.
Bake approx. 20-30 minutes.
Enjoy!
4 komentarze
Ciekawi mnie dodatek kamienia winnego zamiast proszku...
OdpowiedzUsuńTo jest po prostu naturalny proszek do pieczenia... Sztuczny niestety jest niezdrowy :(
UsuńMEga się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńFajne przrpisy posiadasz na swoim blogu z pewnością bede tu czesciej :D
pozdrawiam :d
Dziękuję bardzo :)
Usuń