Chrupiące gofry wegańskie z baobabem!
23 lipca
GOFRY WEGAŃSKIE
/przepis autorski/
25 g mąki pszennej graham
10 g płatków owsianych górskich
25 g mąki kokosowej
45 g sojowego jogurtu waniliowego (może być inny)
40 ml wody gazowanej
szczypta soli
łyżka cukru pudru trzcinowego
kilka kropli aromatu migdałowego
40 ml waniliowego napoju sojowego
łyżka oleju kokosowego
Jogurt zmiksować z mąkami, płatkami, baobabem, solą i cukrem,
dodać olej, aromat, wodę i napój sojowy.
Ponownie zmiksować.
Smażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia.
(U mnie trwało to dwie minuty).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
ENGLISH VERSION:
CRISPY VEGAN WAFFLES
/OWN RECIPE/
25 g of wheat graham flour
10 g of steel cut oats
25 g of coconut flour
10 g of organic baobab powder
45 g of soy vanilla yogurt
40 ml of carbonated water
pinch of salt
1 tablespoon of icing sugar
a few drops of almond flavoring
40 ml of vanilla soy drink
1 tablespoon of coconut oil
Mix yoghurt with flours, oat flakes, baobab, salt and sugar.
Add the oil, aroma, water and soy drink.
Mix again.
Fry in a well-heated waffle iron until golden brown.
(For me it took two minutes).
Serve with your favorite toppings.
Enjoy!
5 komentarze
Świetne :) Czy baobab nadaje jakiegoś smaku lub aromatu tym gofrom, bo jeszcze go nie próbowałam?
OdpowiedzUsuńBaobab nadaje bardzo orzeźwiającego, cytrusowego posmaku :)
Usuńwyglądają cudownie
OdpowiedzUsuńCzy jogurt można zastąpić napojem migdalowym zwanym niekiedy "mlekiem"
OdpowiedzUsuńTak, ale wtedy dodać o połowę mniej.
Usuń