Knedle z ricotty na mleku.
13 sierpnia
PRZEPIS =>
***
KNEDLE Z RICOTTY NADZIANE MANGO
/przepis własny/
pół opakowania ricotty
łyżeczka syropu z kwiatu kokosa
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu z wanilii
mango do nadziania
duże jajko
65 g mąki pszennej typ 1850 (pół szklanki)
350 ml napoju kokosowego
do podania owoce, plastry kokosa i kasztany jadalne
Ricottę zblenderować z jajkiem, syropem i solą. Przełożyć do miski i stopniowo dodając mąkę, zagniatać ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować kuleczki i kłaść je na gotujące się mleko.
Gotować około 5 minut na małym ogniu.
Po tym czasie przelać do miseczki, ostudzić, udekorować i podawać.
Smacznego!
***
ENGLISH VERSION:
RICOTTA DUMPLINGS COOKED IN MILK
half a package of ricotta chees (125 g)
1 teaspoon of coconut blossom syrup
pinch of salt
a few drops of vanilla extract
mango cubes
1 large egg
65 g wheat flour type 1850 (half a cup)
350 ml coconut milk
fruits, slices of dried coconut and sweet chestnuts to serve
Mix ricotta with egg, syrup and salt.
Transfer to a bowl and gradually adding flour, knead the dough.
Sprinkle your hands with flour and form balls.
Put them into boiling milk.
Cook for about 5 minutes on lowest heat.
After this time, pour into a bowl, decorate and serve.
Enjoy!
***
Do przygotowania przepisu użyłam produktów ze sklepu Kuchnie Świata:
2 komentarze
Ale genialnie wyglądają :D nigdy bym nie wpadła na taki pomysł, ale muszę koniecznie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńChyba masz mały błąd w opisie, bo zamiast ricotty występuje tofu ;) Bardzo fajnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń